«Σήμερα ζούμε, παγκόσμια, τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της οικονομίας – καζίνο που έφερε η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Η κρίση είναι ακόμη εδώ και θα παραμείνει μαζί μας για αρκετά χρόνια ακόμη -με άγνωστες μάλιστα συνέπειες στις γεωπολιτικές ισορροπίες και στην κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Αλέξανδρου Βουσβούνη «ΕΤΕΒΑ 1963-2002»

Στην Ελλάδα σήμερα πληρώνουμε το κόστος της ψεύτικης ευδαιμονίας. Το κόστος ενός αναξιόπιστου στα μάτια της κοινωνίας πολιτικού συστήματος, που εμφανίζεται ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση -πολύ περισσότερο να προσφέρει όραμα. Μίας παρασιτικής νοοτροπίας, που ξέρει μόνο να διεκδικεί και όχι να προσφέρει. Ενός κομματοκρατούμενου και παρεμβατικού Κράτους, που παρέδωσε τους πόρους στη νομή των συντεχνιών και των «ημετέρων», που έπνιξε τη δημιουργικότητα και δαιμονοποίησε την επιχειρηματικότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Δασκαλοπουλος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή.

«Για όλα αυτά, σήμερα, κοιτάμε την εθνική πτώχευση στα μάτια. Για να την αποφύγουμε θα χρειαστεί πρώτα απ’ όλα αδιάλειπτη διάθεση να εγκαταλείψουμε το παρελθόν, σκληρή πειθαρχία, και σταθερή απόφαση να πληρώσουμε το κόστος της αλλαγής. Διότι, στο σημείο που φτάσαμε, δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση χωρίς επώδυνο κόστος. Το πελατειακό και αναχρονιστικό Κράτος πρέπει να καταλυθεί τώρα και ν’ αντικατασταθεί από μια νέα υποδομή στην υπηρεσία του πολίτη και της παραγωγικής οικονομίας».

Και πρόσθεσε: « Αν δεν αλλάξει το Κράτος, δεν μπορεί να αλλάξει ο τόπος. Πρέπει, επιτέλους, να δώσουμε διέξοδο στις δημιουργικές, δυναμικές, πρωτοπόρες δυνάμεις αυτού του τόπου, που με κάθε μέσο υποβαθμίσαμε και υπονομεύσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν και σήμερα, είναι οι μόνες που μπορούν να χαρίσουν ξανά ελπίδα και προοπτική. Πρέπει να ξαναβρούμε και να αγκαλιάσουμε τις αξίες που χάσαμε για να κερδίσουμε πάλι το μέλλον μας. Να βρούμε τον δρόμο για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, δρόμος που υπάρχει μόνο με τις αξίες που ξεχάσαμε και που, τόσο άριστα άλλοτε, εκπροσώπησε η ΕΤΕΒΑ».