Έντονο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από την απόφαση για τη διενέργεια σύσκεψης με αντικείμενο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία όπως έγινε γνωστό σήμερα από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς τον τελευταίο καιρό για το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το ΔΝΤ θα είναι μόνο στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το Ταμείο εδώ και καιρό έχει τραβήξει διαφορετική «γραμμή» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανία, τασσόμενο υπέρ ενός γενναίου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Πολλά μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου να θεωρούν πως η έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και ζητούν από την Ευρώπη μία καθαρή λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της προς το ταμείο μακροπρόθεσμα.
Ήδη η Ελλάδα έχει αντλήσει 20,22 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ (Μάιος 2010 – Μάρτιος 2012) και 11,79 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, ενώ από το ίδιο πρόγραμμα υπολείπονται 15,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αναμένεται εντός του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου να εκταμιευθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 12,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο διάστημα Ιανουαρίου 2015–Φεβρουαρίου 2016.
Οι πιέσεις που ασκούνται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι: Ο μηχανισμός στήριξης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα προβλέπει την αποπληρωμή του δανείου των 27,4 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή εάν η χώρα μας λάβει όλες τις προγραμματισμένες δόσεις από το Ταμείο θα πρέπει να τις εξοφλήσει έως το Φεβρουάριο του 2026. Και μπορεί μέχρι το 2020 η Ελλάδα έχει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα εξόφλησης του χρέους της, όμως από το 2021 και μετά αυτό επιβαρύνεται, αφού μόνον για τη διετία 2022 -2023 η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ 8,8 δισ. ευρώ.
Αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυτή η αποπληρωμή ενδεχομένως να μην είναι εφικτή, καθώς το 2022 εκπνέει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη η χώρα μας. Το έτος εκείνο θα πρέπει μόνο για τόκους να πληρώσουμε στην Ευρωζώνη 22,5 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα δάνεια ύψους 6,2 δισ. ευρώ που ωριμάζουν εκείνη τη χρονιά, η Ελλάδα θα βρεθεί να πρέπει να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 28,7 δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ ζητά να συγκληθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον σύσκεψη για το ελληνικό χρέος, με τη συμμετοχή της ΕΕ, της ΕΚΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να καταγραφούν και να αποκρυσταλλωθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως, αυτό αναμένεται να συμβεί στο επόμενο διάστημα.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της σύσκεψης, πάντως, το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα, καθώς το ΔΝΤ δεν μπορεί από μόνο του να αποχωρήσει από μια χώρα, αλλά παραμένει στο πρόγραμμα έως ότου εξοφληθούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει. Βάσει καταστατικού, εάν ένα κράτος που έχει προσφύγει στο ΔΝΤ δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του, απλά δε λαμβάνει τις δόσεις του Ταμείου.