Να γεφυρώσουν την απόσταση των εκτιμήσεων αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα επιχειρήσουν αύριο στο Παρίσι οι επικεφαλής της τρόικας και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση τοποθετεί στα 911 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2015 και στο 1,927 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2016, όταν η τρόικα τοποθετεί στα 2 δισ. ευρώ το κενό του 2015 και στα 3,8 δισ. ευρώ το κενό του 2016.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται ανήσυχοι με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους, τους δικαστές, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ στον προϋπολογισμό, ενώ εμφανίζονται να αμφιβάλουν και για τις εισπρακτικές επιδόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Μάλιστα, ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση ένα τεκμηριωμένο πλάνο κάλυψης των δυνητικών αποκλίσεων με ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Μανώλης Μαματζάκης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Τάσος Αναστασάτος θα παρουσιάσουν στα στελέχη της τρόικας τα στοιχεία για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, αλλά και τις προτεινόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2015, επιχειρηματολογώντας υπέρ στοχευμένων φοροελαφρύνσεων.
Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα των φοροελαφρύνσεων θα συζητηθεί μόνον εφ όσον υιοθετηθούν ισοδύναμα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το 2015 δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, καθώς η μεγαλύτερη ανάπτυξη και η υπεραπόδοση κάποιων μέτρων θα καλύψουν τις αποκλίσεις.
Η τρόικα θεωρεί πως το αρνητικό διεθνές περιβάλλον , αλλά και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό ενδέχεται να επιδράσουν στην επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και ότι στη βάση αυτή θα επηρεασθούν και στόχοι για δημόσια έσοδα 53,2 δισ. ευρώ το 2015 και πρωτογενείς δαπάνες 41,4 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως εάν εντός του 2015 δρομολογηθεί η ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους και μειωθούν οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια τότε θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% -3% , ενώ θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για επίτευξη και του αναπτυξιακού στόχου. Σημειώνεται πως οι προβλεπόμενες δαπάνες για τόκους το 2015 υπολογίζονται σε 6,2 δισ. ευρώ, ωστόσο εάν υπάρξει επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων και κυρίως μείωση των επιτοκίων των δανείων της ευρωζώνης τότε το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 1,5 δισ. ευρώ.