Τη μάστιγα των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων και των ιδιωτών θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, με το συνολικό σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης, και τον Κώδικα Δεοντολογίας που εγκρίθηκε χθες από την ΤτΕ και αφορά τη συμπεριφορά των τραπεζών και των δανειοληπτών.
Στόχος είναι, σύμφωνα με το Έθνος, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των επιχειρήσεων και συνολικά της οικονομίας και των εργαζόμενων, καθώς και των πολιτών που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους.
Το συνολικό σχέδιο που καταρτίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο συζητείται αύριο μεταξύ του υπουργείου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς και ο «Κώδικας Δεοντολογίας» σε συνδυασμό με τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Οι εν λόγω αποφάσεις για τα «κόκκινα δάνεια» είναι εθελοντικές. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις εφόσον το επιθυμούν θα μπουν στις ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο «Κώδικας Δεοντολογίας» αποτελεί κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπεριφορά των δύο πλευρών, του ιδιώτη δανειολήπτη και της τράπεζας.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια θα ενταχθούν και κούρεμα σε δάνεια και σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές και θα ρυθμίζονται όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν οι επιχειρήσεις. Με την αντιμετώπιση των χρεών θα είναι πλέον δυνατή η χορήγηση των φορολογικών και των ασφαλιστικών ενημεροτήτων, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τους.
Νέος κώδικες δεοντολογίας με 22 κανόνες
Ο κώδικας δεοντολογίας εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει 22 ενιαίους αντικειμενικούς κανόνες για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, σύμφωνα με τους οποίους θα ρυθμίζονται τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Οι βραχίονες που θα κρίνουν τις υποχρεώσεις των τραπεζών και των δανειοληπτών είναι δύο:
-Ο «Κώδικας Δεοντολογίας» που καταρτίστηκε σύμφωνα με τις υπάρχουσες διεθνείς πρακτικές στον οποίο περιγράφεται ένα λεπτομερές και ολοκληρωμένο πακέτο αρχών που βήμα προς βήμα ορίζει τι πρέπει να κάνουν οι δύο πλευρές -τράπεζες και δανειολήπτες- για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
-Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης που θα αποτελέσουν το «διαβατήριο» στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων και πάντα σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο. Η ΕΛΣΤΑΤ καθόρισε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης για έναν ενήλικα από 537-682 ευρώ. Για το ζευγάρι αντιστοιχούν από 906 έως 1.160 ευρώ. Για την οικογένεια με ένα παιδί από 1.126 έως 1.440 ευρώ και η οικογένεια με δύο παιδιά από 1.344 έως 1.720 ευρώ.