Η βρετανική οικονομία θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την πανδημία στα μέσα του 2022, έξι μήνες νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση έκτακτης βοήθειας προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντέξει την περίοδο του lockdown, αναφέρει το ΑΠΕ.
Η οικονομία θα παραμείνει κατά 3% μικρότερη σε πέντε χρόνια απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς τη ζημία που επέφερε η κρίση του κορονοϊού και τώρα χρειάζεται επιπλέον στήριξη καθώς η χώρα τελεί υπό περιορισμούς λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο ίδιος.
Μεταξύ των νέων μέτρων στήριξης είναι η πεντάμηνη παράταση του τεράστιου προγράμματος διάσωσης θέσεων εργασίας καθώς και περισσότερη βοήθεια για τους αυτοαπασχολούμενους, η συνέχιση της έκτακτης αύξησης στις πληρωμές πρόνοιας καθώς και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ για τον κλάδο της φιλοξενίας.
«Πρώτον, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τους Βρετανούς και τις επιχειρήσεις σε αυτή την ώρα της κρίσης», δήλωσε ο Σουνάκ στο Κοινοβούλιο.
«Δεύτερον, μόλις βρεθούμε σε πορεία ανάκαμψης, θα χρειαστεί να αρχίσουμε να διορθώνουμε τα δημόσια οικονομικά –και θέλω σήμερα να είμαι ειλικρινής για τα σχέδιά μας αναφορικά με αυτό. Και τρίτον, στον σημερινό Προϋπολογισμό ξεκινάμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση της μελλοντικής μας οικονομίας».
Ανακοινώνοντας τις προβλέψεις από την αρμόδια υπηρεσία κατάρτισης του προϋπολογισμού OBR, ο Σουνάκ δήλωσε ότι η οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί κατά 4% το 2021, λιγότερο από την πρόβλεψη του 5,5% που έγινε τον Νοέμβριο.
Για τα επόμενα χρόνια, το OBR προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 7,3%, 1,7% και 1,6% το 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα. Τον Νοέμβριο, το OBR είχε προβλέψει ότι η ανάπτυξη αυτά τα χρόνια θα ήταν 6,6%, 2,3% και 1,7%.
Ο Σουνάκ δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της πεντάμηνης παράτασης του προγράμματος διάσωσης θέσεων εργασίας, προκειμένου να κατευθύνει την οικονομία κατά τους τελευταίους, όπως ελπίζει, μήνες των περιοριστικών μέτρων.