Οικονομικές παρενέργειες προκαλεί η πανδημία στη χώρα μας, καθώς η παρατεταμένη επιβολή των μέτρων και τα συνεχή λουκέτα στις εμπορικές δραστηριότητες έχουν εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, οι οποίες έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται σε μία σειρά από αρνητικούς δείκτες. Το σίγουρο είναι ότι για να βγει η οικονομία από το τέλμα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η αγορά και τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο – από την αρχή της υγειονομικής κρίσης- έχει στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πάνω από 30 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τις άμεσες ενισχύσεις, έως τα φθηνά κρατικά δάνεια και την παροχή ρευστότητας με εγγύηση του Δημοσίου. Όμως το οικονομικό επιτελείο βλέπει ότι οι άγνωστοι Χ είναι πολλοί και σχετίζονται με την αβεβαιότητα και την χρονική επέκταση των οικονομικών πληγμάτων.
Αυξάνεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού
Mειωμένα κατά 7,4% ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2021.
Η μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 295 εκατ. ευρώ οφείλεται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη «στις επιπτώσεις του lockdown, που κράτησε περισσότερο από ότι είχε υπολογιστεί όταν καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός, αντανακλά εντούτοις την διατήρηση μιας ικανοποιητικής κουλτούρας πληρωμών από την πλευρά των φορολογουμένων, που αποτελεί θετική παρακαταθήκη για τα δημόσια οικονομικά, όταν στην επόμενη μέρα της πανδημίας ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας».
Έρχεται ρύθμιση 60-72 δόσεων για τα κορονο-χρέη
Γενναία ρύθμιση οφειλών με 60-72 δόσεις «κλειδώνει» για το 2022 και θα αφορά τα χρέη λόγω της πανδημίας, που προκλήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και ιδίως στο πρώτο lockdown.
H κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι τα χρέη αυτά θα πληρωθούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις, όμως γίνεται μία προσπάθεια ο αριθμός των δόσεων να αυξηθεί, ενώ είναι πιθανό να προστεθούν και άλλες οφειλές στις ευκολίες πληρωμής.
Η επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων αποτελεί αντικείμενο παρατεταμένης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αντί για 100 δόσεις που ήταν η ελληνική πρόταση θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή στις 60-72.
Στο στοίχημα του τουρισμού ποντάρει η κυβέρνηση
Σημαντική πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η ανάκαμψη του τουρισμού, προκειμένου να διασωθούν κατά το δυνατόν οι απώλειες που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα, τόσο στο ρυθμό ανάπτυξης όσο και στο ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος. «Κλειδί» θα αποτελέσει η πορεία των εμβολιασμών αλλά και η έκδοση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ωστόσο οι αρχικές προβλέψεις και ο αρχικός στόχος για τουριστικές εισπράξεις στο 60% του 2019 δείχνει άπιαστο όνειρο και η αναθεώρηση προς τα κάτω θεωρείται δεδομένη.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος δήλωσε ότι: «εάν οι τουριστικές εισπράξεις είναι στο 40% των εισπράξεων του 2019 έναντι του 60% που είναι ένα άλλο σενάριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης σημαντικά κατά 1,5%».