Σε μια ιστορική απόφαση, το ανώτατο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποδέχτηκε την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, που καθιστά την Κίνα την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στους κόλπους του Οργανισμού.

Με βάση τη συμφωνία, που προώθησαν τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Οικονομικών της G20 – των πλουσιότερων χωρών συν τις αναδυόμενες – μετά την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραχωρήσει σε αναδυόμενες οικονομίες ορισμένες έδρες της στο ΔΝΤ, το 6% των δικαιωμάτων ψήφου μεταφέρεται από βιομηχανικές οικονομίες σε «δυναμικές» αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Με την απόφαση αυτή, η Κίνα ξεπερνά τις Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, και ανέρχεται στην 3η θέση σε δύναμη στο ΔΝΤ, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Επιπλέον, οι άλλες μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία, ανεβαίνουν στο Top10 του ΔΝΤ, που συνολικά «αγκαλιάζει» 187 χώρες-μέλη.

Με την αναδιοργάνωση αυτή, διπλασιάζονται επίσης οι ποσοστώσεις ή συνδρομές των κρατών – μελών του ΔΝΤ κατά περίπου 755,7 δισ. δολάρια.