Κανόνες για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Οι νέοι κανόνες για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν την τελευταία κίνηση από την πλευρά των κυβερνήσεων, στο πλαίσιο μίας συντονισμένης επίθεσής τους κατά της φοροδιαφυγής μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μία σειρά φορολογικών σκανδάλων, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας την αναφορά του ΟΟΣΑ ότι από το 2009 έως σήμερα οι κυβερνήσεις έχουν εισπράξει περισσότερα από 37 δισ. ευρώ έσοδα από κρυφούς εξωχώριους λογαριασμούς. «Η σημερινή πρωτοβουλία μάς φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο, όπου δεν θα υπάρχει μέρος για να κρυφθούν οι φορολογικές απάτες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι «τεράστια» ποσά αφορολόγητων χρημάτων διατηρούνταν στο εξωτερικό, αλλά περισσότεροι από μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν ήδη αξιοποιήσει προγράμματα εθελοντικών δηλώσεων, τα οποία προσφέρουν μειωμένα πρόστιμα στους φορολογούμενους που παραδέχονται ότι είχαν κρυφούς λογαριασμούς. Τα 37 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν από τα προγράμματα αυτά -που πρόσφεραν μία σειρά από χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας- δείχνουν ότι τα μέτρα κατά του τραπεζικού απορρήτου έχουν ήδη μία σημαντική επίπτωση, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Από το 2009, οι φορολογικές Αρχές είχαν τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, αλλά μόνο σε περιπτώσεις που υπήρχαν υποψίες. Η κίνηση για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών -που θα αρχίσει το 2017- θα διευκολύνει τις Αρχές να ανιχνεύουν φορολογικές απάτες. Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε περισσότερες από 200 σελίδες με λεπτομέρειες για το πώς οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες, οι οποίες θα παρουσιασθούν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου (G 20) στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο κ. Γκουρία.
Πάνω από 65 χώρες έχουν ήδη δεσμευθεί δημόσια να εφαρμόσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και σημαντικά εξωχώρια χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη και οι βρετανικές κτήσεις και εξωχώριες περιοχές. Ορισμένα κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ, δεν έχουν δεσμευθεί ακόμη, ενώ το Ντουμπάι και ο Παναμάς έχουν στείλει το μήνυμα ότι θα αντισταθούν στην πρωτοβουλία αυτή για τη διαφάνεια.