Η αποφυγή των πρόωρων εκλογών, κάτι το οποίο δεν ήθελαν ούτε οι ξένοι, αλλά ούτε και οι Έλληνες επενδυτές διαμορφώνει θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, οδηγώντας την αγορά σε ράλι… ανακούφισης.

Η αποφυγή των πρόωρων εκλογών αποτελεί θετικό στοιχείο για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management, Θοδωρής Κρίντας.

Ο ίδιος θεωρεί πως το γεγονός πως ξεκαθάρισε η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό θα ευνοήσει το Χ.Α, οπότε εκτιμά πως πιθανότατα η ανοδική αντίδραση να συνεχιστεί.

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management τονίζει πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια ανακουφίστηκαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, καθώς αυτό που ζητούσαν ήταν να μην διαταραχτεί η πολιτική ισορροπία στη χώρα και να συνεχιστεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Επίσης καταλυτικό ρόλο στο Χ.Α. θα διαδραματίσει η Εθνική, η οποία είναι έτοιμη να επιστρέψει την κρατική βοήθεια. Αυτός σύμφωνα με τον κ. Κρίντα θα βελτιώσει περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία και πιθανότατα θα αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Εθνικής. Υπό αυτών των συνθηκών και με την προϋπόθεση πως το διεθνές κλίμα θα παραμείνει θετικό, είναι πολύ πιθανό η το ελληνικό χρηματιστήριο να μπει σε μία ανοδική τροχιά, καταλήγει ο κ. Κρίντας.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης, υποστηρίζει πως η αφαίρεση του πολιτικού ρίσκου βελτιώνει το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι επενδυτές τώρα επαναξιολογούν τις αποτιμήσεις.

Η μεσο-βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία στα spreads των ελληνικών ομολόγων, από τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων, που ολοκληρώνονται στις τέλος του μήνα και βεβαίως από το διεθνές κλίμα. Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει παράλληλα πως η συρρίκνωση του πολιτικού ρίσκου ανοίγει το δρόμο για να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Μarfin Popular Bank.

Από την πλευρά της η Marfin Analysis αναφέρει πως η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας θα μπορούσε να «ανακουφίσει» την αγορά. Θετικές τάσεις, μετά και το καθησυχαστικό μήνυμα του πρωθυπουργού ότι η προσοχή επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις και όχι στις πρόωρες εκλογές, αναμένει η Eurobank Sec.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την επομένη της συνεντεύξεως του Πρωθυπουργού στις 25 Οκτωβρίου, όπου ετέθη θέμα πρόωρων εκλογών, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτη έχει καταγράψει απώλειες 129,36 μονάδων ή σε ποσοστό 7,90%, υποχωρώντας από τις 1.637,15 μονάδες (κλείσιμο Δευτέρας 25ης Οκτωβρίου) έως τις 1.507,79 μονάδες (κλείσιμο περασμένης Παρασκευής).

Αυτό το χαμένο έδαφος θα προσπαθήσει τουλάχιστον να ανακτήσει η αγορά. Δηλαδή μπορεί να δούμε μία άνοδο προς τις 1.600- 1.650 μονάδες, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.