Αποκρατικοποιήσεις, που θα μεγιστοποιήσουν το δημοσιονομικό όφελος, θα φέρουν επενδύσεις και θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την οικονομία ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση και προς τον σκοπό αυτό φέρεται να προτείνει την αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ μέσω ξένου παραρτήματος που θα συγκεντρώνει επενδυτές από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα πρότεινε να συνεπικουρηθεί το ΤΑΙΠΕΔ στις αποκρατικοποιήσεις, συστήνοντας ειδική αυτόνομη μονάδα στο εξωτερικό, που θα διενεργεί roadshow για τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν συναινεί να απολέσει το ΤΑΙΠΕΔ τις σχετικές εξουσίες, προκρίθηκε η λύση ανάθεσης σε ξένους μάνατζερ μέρους της προσέλκυσης επενδυτών, οι οποίοι ουσιαστικά θα λειτουργούν ως υπό- παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ.
Ουσιαστικά, η πρόταση αυτή αποτελεί παραλλαγή πρότασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), που είχε κατατεθεί πέρυσι, με βάση την οποία η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ θα περνούσε σε ένα νέο οργανισμό με έδρα το εξωτερικό, στον οποίο τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα είχαν ξένοι μάνατζερ, στους οποίους θα αναφερόταν μάλιστα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται πως για το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ ανέμενε από τις αποκρατικοποιήσεις έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο σε αυτές περιλαμβανόταν εκτός από τους ΔΕΣΦΑ, Αστέρα Βουλιαγμένης, περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, ακίνητα Δημοσίου, και η ΕΥΑΘ, η διαδικασία πώλησης της οποίας παγώνει.
Για το 2015 ο στόχος εσόδων είναι 2,24 δισ. ευρώ και προβλέπονται έσοδα από το Ελληνικό, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την Εγνατία Οδό, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, το ψηφιακό μέρισμα, την πώληση ακινήτων και μετοχών, αλλά και την ΕΥΔΑΠ, η διαδικασία πώλησης της οποίας επίσης αναστέλλεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2011 – όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ – τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν φθάσει στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ με δεδομένες τις συμφωνίες που έχουν, ήδη, κλειστεί έως αυτή τη στιγμή, τα συνολικά έσοδα θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ.