Δυσβάσταχτο είναι το κόστος για την αγορά και τις επιχειρήσεις από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, σε περίπτωση, που υλοποιηθεί ο προγραμματισμός των συνδικαλιστικών τους φορέων για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του επιχειρείν, συνολικά, ΔΕΗ και επιχειρήσεις θα «πληρώνουν» – με άμεσο ή έμμεσο τρόπο – 3 έως και 5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας.
Κίνδυνος για λουκέτα
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, δήλωσε ότι, εφόσον πραγματοποιηθούν οι επαπειλούμενες επαναλαμβανόμενες απεργίες, «θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων μεταποίησης εποχικών και ευπαθών προϊόντων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που κατά την παρούσα περίοδο βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγής τους και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην Περιφέρεια και θα θέσουν εκτός αγοράς αρκετές από τις επιχειρήσεις εντάσεως χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας».
Όπως εξηγεί ακόμα και τρεις ώρες να μείνουν σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών προϊόντα, όπως οπωροκηπευτικά, καθίστανται αυτόματα ακατάλληλα προς κατανάλωση. Όπως επισημαίνει :
– Δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις εφοδιασμένες με γεννήτριες, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
– Όσες διαθέτουν, η λειτουργία των γεννητριών δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες μιας επιχειρησης, όπως τα ψυκτικά μηχανήματα, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για να μην παραλύει η λειτουργία μιας μονάδας.
– Ακόμα, όμως, και αν μια εταιρεία έχει όσες γεννήτριες χρειάζεται για να συνεχίσει το 100% της λειτουργίας της, τότε το κόστος για αυτή την παροχή είναι εξαιρετικά υψηλό και τινάζει στον αέρα τα – ούτως ή άλλως δύσκολα – οικονομικά δεδομένα της.
Οι επιχειρηματίες καλούν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφορο μέσον για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.