Περιπτώσεις μεροληπτικής αντιμετώπισης υπέρ των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης διαπίστωσε ανεξάρτητος ελεγκτής του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να θεωρείται «η λέσχη πλούσιων χωρών», περιορίζοντας έτσι το κατά πόσο άλλα κράτη εμπιστεύονται ως αντικειμενικές τις συμβουλές του, σύμφωνα με την έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή του Ταμείου.
Ο ελεγκτής ανέλυσε μελέτες της τελευταίας δεκαετίας προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κοινά «μοτίβα» στις περιπτώσεις που το ΔΝΤ δεν πέτυχε τους στόχους του. Στην έκθεσή του ασκεί κριτική για το πόσο καλά το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επιβλέπει και κατευθύνει τον οργανισμό που έχει στις τάξεις του 188 κράτη-μέλη.
Διαπιστώνει δε περιπτώσεις «άνισης μεταχείρισης», υποστηρίζοντας ότι πολλά μέλη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι το Ταμείο αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους μετόχους του, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, με μεγαλύτερη επιείκεια από ότι άλλες χώρες.
Παράλληλα, ο ελεγκτής βρήκε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ ορισμένες φορές άσκησε αυτό-λογοκρισία προκειμένου να αποφύγει επικριτικά μηνύματα αναφορικά με τα ρίσκα για τις προηγμένες οικονομίες, σε αντίθεση με τις συμβουλές που έδινε σε μικρότερα και φτωχότερα κράτη.
«Τα πρόγραμμα για την Ευρωζώνη δημιούργησαν την εντύπωση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν υπερβολικό βάρος στις αποφάσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την οικονομική τους δύναμη», επισημαίνεται στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης. Και προσθέτει:
«Σε τελική ανάλυση, η αντίληψη για την έλλειψη ισορροπίας εδράζεται στην άνιση κατανομή της εξουσίας για τη λήψη αποφάσεων».