Σε ειδική προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις, που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα το Σεπτέμβριο, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, καταρτίζοντας μια ειδική εργαλειοθήκη, που θα επιτρέψει την ταχύτερη απόσυρση μη αποτελεσματικών και αντιλαϊκών μέτρων του Μνημονίου.
Συγκεκριμένα, μέσω εκτεταμένης ανάλυσης όλων των πολιτικών που έχουν εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύει να δημιουργήσει εναλλακτικές προτάσεις μέτρων, ώστε και να επιτυγχάνονται οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και να αποσύρονται, χωρίς ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας, εκείνα τα μέτρα που δεν έχουν αποδώσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ιδέας αυτής είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής θα είναι καθαρά εθνικό και όχι υποδεικνυόμενο από τους διεθνείς δανειστές.
Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να εφαρμόσει μετά από δύο χρόνια την ιδέα της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη ρήτρα ισοδύναμων μέτρων η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη του 2012 από την τότε κυβέρνηση συνεργασίας. Η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων προέβλεπε ότι Κυβέρνηση και τρόικα θα συμφωνούσαν σε ένα καλάθι μέτρων, από τα οποία κάποια θα ενταχθούν σε ρήτρα με δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση ανεύρεσης ισοδυνάμων.
Εφόσον επιτυγχάνεται ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, αλλά και τη μείωση των δαπανών τότε θα μέτρα που περιβάλλονται με την ρήτρα είτε θα αντικαθίστανται είτε δεν θα υλοποιούνται. Στη ρήτρα ισοδύναμων θα ενταχθούν αυτά τα μέτρα που θεωρούνται ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ο αυξημένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, το τέλος επιτηδεύματος κ.α..
Ήδη η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσω του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα έτη 2015 και 2016.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για τη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και θεωρούν ότι όπως πέρυσι υπήρξε υπεραπόδοση 1,4 δισ. ευρώ και φέτος θα υπάρξει εκ νέου υπεραπόδοση.