Συζητήσεις για πρόωρη έξοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη λαμβάνουν χώρα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η Ευρωζώνη εμφανίζεται να θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις και οι συστάσεις πολιτικής του ΔΝΤ για το ευρώ είναι υπέρ του δέοντος και εξετάζει τρόπους απεμπλοκής του Ταμείου.
Ωστόσο καθώς τα προγράμματα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας έχουν ολοκληρωθεί η έξοδος του ΔΝΤ από την Ευρωζώνη είναι ταυτόσημη με την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά πληροφορίες η ενόχληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων έγινε ιδιαίτερα εμφανής στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, όπου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε τις θέσεις του Ταμείου για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, αλλά και τις προτάσεις του ΔΝΤ για την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα συνεπάγεται πως θα διασφαλιστούν πρώτα τα 16 δις ευρώ που αντιστοιχούν στη συμμετοχή του στη δανειακή στήριξη της Ελλάδας έως το Φεβρουάριο 2016. Αυτό κάποιοι στην κυβέρνηση λένε πως μπορεί να γίνει μέσω δανεισμού από τις αγορές άλλοι λένε πως μπορεί να γίνει μέσω της ΕΚΤ και του ESM.
Κατά κάποιους πριν επιδιωχθεί η εξώθηση του ΔΝΤ εκτός ευρωζώνης – κάτι που και κάποιοι στην Ουάσιγκτον θα το ήθελαν- θα πρέπει πρώτα να βολιδοσκοπηθούν οι αγορές και οι επενδυτές.