Το «πράσινο φως» για ένα δάνειο στήριξης του προϋπολογισμού της Ρουμανίας, ύψους 750 εκατ. ευρώ, «άναψε» το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στόχος είναι τα χρήματα να κατευθυνθούν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αποδοτικότερη διαχείριση του δημόσιου χρέους, την αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δαπανών, τη βελτίωση των επιδόσεων των δημόσιων επιχειρήσεων και την καλύτερη λειτουργία των αγορών κεφαλαίου, ακινήτων και ενέργειας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε επίσης τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση (CPS) με τη Ρουμανία για την περίοδο 2014-2017, δηλαδή το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η χρηματοδότηση των 750 εκατ. ευρώ αποτελεί το πρώτο από μία σειρά δανείων, που περιλαμβάνονται στην νέα Στρατηγική Εταιρική Σχέση, μέχρι το 2017. Η περίοδος ωρίμανσης του δανείου είναι 18 χρόνια και η περίοδος χάριτος 17,5 χρόνια.
«Η Ρουμανία και ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναπτύσσουν μία συνεργασία, που είναι ήδη σταθερή και γόνιμη» δήλωσε η επικεφαλής του Οργανισμού για την Κεντρική Ευρώπη και τις Βαλκανικές χώρες, Μάμτα Μούρθι.
Από την πλευρά του, ο Λίβιου Βοϊνέα, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό υπουργός και εκπρόσωπος της Ρουμανίας στη διοίκηση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισήμανε ότι η Ρουμανία είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με το 2008 να απορροφήσει τριγμούς από την περιφερειακή και διεθνή μεταβλητότητα και η μακροοικονομική της σταθερότητα επιτρέπει την επίτευξη του στόχου οικονομικής ανάπτυξης, μεγαλύτερης του 3,5% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
»Μέλημά μας στον προσεχή χρονικό ορίζοντα είναι να συνεχιστεί η τάση οικονομικής ανάπτυξης της Ρουμανίας και να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να στηρίξει αυτό το ζητούμενο, μέσω της νέας εταιρικής σχέσης, οι στόχοι της οποίας αντανακλούν επίσης την επιθυμία μας να διασφαλίσουμε προβλεψιμότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον και έναν πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών, Ιοάνα Πετρέσκου.
«Γνωρίζω ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί μέτρα που να αποδεικνύουν ότι αντιλαμβανόμαστε το φορολογικό σύστημα ως μοχλό της ανάπτυξης και της οικονομικής ανάκαμψης και όχι απλώς ως ένα εργαλείο που εξασφαλίζει έσοδα στον προϋπολογισμό. Η δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμόσω θα οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο προβλέψιμο και πιο διαφανές φορολογικό σύστημα», πρόσθεσε.
Την αισιοδοξία της για τη μελλοντική πορεία της Ρουμανίας εξέφρασε η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, Ελιζαμπέτα Καπανέλι, σημειώνοντας ότι «αν η μεταρρυθμιστική διαδικασία εμβαθυνθεί και σταθεροποιηθεί, είμαι πεπεισμένη ότι η σύγκλιση στο μέσο εισόδημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιστρέψει σε ένα ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο πριν την οικονομική κρίση και θα αποφέρει οφέλη σε όλους του πολίτες της Ρουμανίας».