Υπέρ της εμπλοκής του τραπεζικού τομέα σε ένα μελλοντικό «μηχανισμό στήριξης» στο πλαίσιο της ευρωζώνης μπροστά στο ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών κρίσεων τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς ότι κάτι τέτοιο θα σπείρει πανικό στις χρηματαγορές.

«Δεν πρέπει να επιβαρύνονται μόνον οι φορολογούμενοι από παρόμοιες κρίσεις», είπε χθες στην Μπριζ, στο College de l’Europe, η κυρία Μέρκελ.

«Διαφωνώ ότι δεν πρέπει να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας, ή ότι εάν αυτό συμβεί θα πολλαπλασιαστούν τα αιτήματα για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης», δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται η καγκελάριος. «Όμως μιλάμε για ένα μηχανισμό, που θα μπορούσε να ισχύσει μετά το 2013», υπογράμμισε η αξιωματούχος.

Θύμισε, ακόμη, ότι όσον αφορά την Ελλάδα, είναι ήδη συμφωνημένο ο μηχανισμός στήριξης της οικονομίας της να ισχύσει έως το 2013. «Μιλώ, λοιπόν, σήμερα για τα ισχύοντα στο μέλλον. Φρονώ δε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι δυνατή», πρόσθεσε.

Επίσης, ενόψει της κατάρτισης μελλοντικών προϋπολογισμών της Ε.Ε., για μετά το 2013, η καγκελάριος απέρριψε σήμερα κάθε πρόταση για την υιοθέτηση ενός φόρου από την Ε.Ε., για τα 27 μέλη της, ώστε να χρηματοδοτείται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός».

Ας σημειωθεί ότι γίνεται δημόσιος διάλογος στην Ε.Ε. ο μηχανισμός στήριξης που έχει συμφωνηθεί στην ευρωζώνη, μόνον για την Ελλάδα έως τώρα, να παραταθεί και μετά το 2013.

Ισπανία και ΕΚΤ φρονούν από κοινού ότι, ο διάλογος αυτός «είναι άκαιρος», καθώς μπορεί να τροφοδοτήσει τον πανικό στις χρηματαγορές και την κερδοσκοπία.