Η ΕΕ και οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία το 2015, ενώ θα αποκλείσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επισημαίνει η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σε σημερινό δημοσίευμά της, το οποίο αναφέρει ότι, όπως συμφώνησαν ανώτεροι αξιωματούχοι, οι διαπραγματευτές των δύο μερών θα προσπαθήσουν να καταλήξουν στην συμφωνία έως τα τέλη του 2015.

«Δεν βλέπουμε την ανάγκη να αποτελούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τμήμα του ΤΤΙΡ (της διατλαντικής εταιρικής σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων)» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Αντόνι Γκάρντερ στον επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Ντε Γκουχτ σε συνέδριο (European Business Summit) που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. «Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπήρξε πολύ σαφές σχετικά με αυτό το ζήτημα και δεν βλέπω πολλές πιθανότητες να αλλάξει τη θέση του» πρόσθεσε .

Η κίνηση αυτή ήταν απογοήτευση για τον Ντε Γκουχτ, ο οποίος είχε ζητήσει να αποτελέσουν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέρος της συμφωνίας μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Οι Αμερικανοί, συνεχίζει, είναι απρόθυμοι να βάλουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αιτιολογία ότι η δημοσιονομική νομοθεσία της ΕΕ είναι λιγότερο αυστηρή από το λεγόμενο νομοσχέδιο «Dodd – Frank» που εγκρίθηκε το 2010 για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Είναι το πρώτο ζήτημα πολιτικής που αποκλείεται από τη συζήτηση από τους Αμερικανούς. Η ΕΕ έχει από την πλευρά της ήδη καταστήσει σαφές ότι οι τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και του πολιτισμού δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος των συνομιλιών, μετά από την επιμονή της γαλλικής κυβέρνησης, αναφέρει η euobserver.com.

Ο Ντε Γκουχτ κατά τη συζήτηση κατήγγειλε, εξάλλου, το γεγονός ότι το ΤΤΙΡ έχει γίνει θύμα της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές.

«Αυτή η συζήτηση έχει εμπλακεί με την ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία. Μέρος της αριστεράς, των Πράσινων και της άκρας αριστεράς αντιμετωπίζουν τη συμφωνία του ΤΤΙΡ ως κάτι που πρέπει να ηττηθεί», δήλωσε.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ συμφώνησε με τον Ντε Γκουχτ ότι οι διαπραγματευτές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2015, παρά τις διαφωνίες. Ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών για τη συμφωνία ΤΤΙΡ θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.