Η Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε σήμερα νέα μέτρα της κυβέρνησης Ρέντσι για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με 279 ψήφους υπέρ, 143 κατά και τρεις αποχές.
Οι συμβάσεις έργου θα μπορούν στο εξής να διαρκούν συνολικά 36 μήνες (με πέντε ανανεώσεις κατ’ ανώτατο όριο) χωρίς να πρέπει να δίνονται στοιχεία για τις αρμοδιότητες του εργαζόμενου.
Οι συμβάσεις έργου δεν θα μπορούν να αφορούν ποσοστό ανώτερο του 20% του προσωπικού κάθε επιχείρησης. Στους εργοδότες που θα διαπιστώνεται ότι ξεπερνούν το όριο αυτό θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.
Πρόκειται για μια «αποτελεσματική απάντηση στην ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην απασχόληση. Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μπορούν να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι εντός των επιχειρήσεων. Είναι σαφώς απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες σχέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Τζουλιάνο Πολέτι, υπουργός Εργασίας της Ιταλίας.
«Τέλος καλό, όλα καλά: από σήμερα οι εργοδότες θα νιώθουν πιο ελεύθεροι» σχολίασε ο Μαουρίτσιο Σακόνι, πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, νυν εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο στη γερουσία.
Τα ιταλικά συνδικάτα πάντως έχουν διαμετρικά αντίθετη άποψη: «με την μεταρρύθμιση αυτή επισημοποιείται η θεωρία ότι μπορεί να προσφερθεί μόνο επισφαλής, κακά αμειβόμενη απασχόληση. Το γεγονός δε ότι για τις επιχειρήσεις που ξεπερνούν το προβλεπόμενο ποσοστό συμβάσεων έργου θα προβλέπεται μόνον χρηματικό πρόστιμο, ουσιαστικά εξωθεί στην παρανομία» τους εργοδότες, τόνισε η Σουζάνα Καμούσο, η επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας του κεντροαριστερού Cgil.