Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο στις αρχές της χρονιάς, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από την επικίνδυνη ζώνη του 1%, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει την οικονομική της πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον επόμενο Ιούνιο.

Η οικονομία της ευρωζώνης, της οποίας το ΑΕΠ ανέρχεται συνολικά σε 9,5 τρισ. ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, το ίδιο ποσοστό με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη στο 0,4%.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου παρέμεινε σε θετικό έδαφος χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής, της γερμανικής κατά 0,8% που αντιστάθμισε τη μηδενική ανάπτυξη στη Γαλλία και τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε Ολλανδία, Πορτογαλία και Φιλανδία.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτά τα στοιχεία αυξάνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναλάβει άμεσα δράση για τη στήριξη της οικονομίας της περιοχής.