Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται από σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου μέχρι στιγμής η συζήτηση είχε ως κύριο στόχο την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας. Θέμα της Συνόδου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα, είναι: «Προσαρμοστικές οικονομίες για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς».
Το θέμα της ανεργίας ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα των μέχρι τώρα εργασιών της Συνόδου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, παρ’ ότι αναμένεται μια ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τα δύο επόμενα έτη, «μια επείγουσα δράση για περαιτέρω μείωση της ανεργίας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη».
«Ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια υψηλή ανεργία, γι’ αυτό και οι χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση μιας ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση των θέσεων εργασίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, χθες σε παρέμβασή του με αφορά την δημοσιοποίηση των προβλέψεων του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στα τέλη του 2015 οι άνεργοι στη ζώνη ΟΟΣΑ θα φθάνουν τα 44 εκατομμύρια, ήτοι 11,5 εκατομμύρια περισσότεροι απ’ ότι πριν την κρίση και αυτό παρ’ ότι αναγνωρίζεται τελευταία μια ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας.
Ειδικά για την Ευρώπη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των συζητήσεων ο ΟΟΣΑ συμβουλεύει ότι: Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή (διευκολυντική), ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, όπου μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων είναι δικαιολογημένη, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού.
Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, η συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία (ευπάθεια) της Ευρώπης, καθιστά επείγουσα τη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού της τομέα.
Υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η τραπεζική ένωση και να διατηρηθεί η δυναμική για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Το τραπεζικό απόρρητο και το θέμα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα απασχόλησε επίσης το Φόρουμ.
Με την ευκαιρία της Συνόδου, 34 χώρες-μέλη αποδέχθηκαν τη σχετική «Ανακοίνωση» του ΟΟΣΑ με την οποία δεσμεύονται για την εφαρμογή ενός νέου «Παγκόσμιου Πρότυπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών».
Το γεγονός ότι πολλές χώρες αλλά και πολλά μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα δεσμεύονται θετικά για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, «σημαίνει το τέλος του τραπεζικού απόρρητου για φορολογικές σκοπιμότητες», υπογραμμίζεται.
Το θέμα των φυσικών καταστροφών ή αυτών που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα συζητήθηκε επίσης εκτενώς. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, οι σεισμοί, οι κοινωνικές αναταραχές, τα βιομηχανικά ατυχήματα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι επιδημίες, έχουν προκαλέσει στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, σημαντικές ζημιές και οικονομικές απώλειες. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1.500 δισεκ. δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό της προηγούμενης δεκαετίας.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει «έναν πιο προσεκτικό σχεδιασμό για το μέλλον με στόχο την εντατικοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες και την ενθάρρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη υπευθυνότητα».