Στα 23,109 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κάτι που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα -με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής- ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία που έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα:
-Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ.
-Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχεί σε 318,703 δισ. ευρώ.
– Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.
Η Eurostat, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, που δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές έλλειμμα, που προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι τόκοι, διαμορφώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ.
Αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται στο σύστημα που χρησιμοποιεί η Eurostat, το ESA 95. Στη συνέχεια, κανονικά αφαιρείται το ποσόν που δόθηκε για τη στήριξη των τραπεζών το 2013, 19,2 δισ. ευρώ, οπότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,4 δισ. ευρώ, κατά το σύστημα ESA 95.
Σταϊκούρας : Στα 3,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεονασμα το 2013
«Η Ελλάδα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το αναμενόμενο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Eurostat.
Ο ίδιος είπε πως έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε μηχανισμό στήριξης και στο Μνημόνιο και ότι η χώρα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς την στήριξη των τραπεζών (19,72 δισ. ευρώ επίπτωση τραπεζών ) διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013 ή στο 2,1% του ΑΕΠ, κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Όπως είπε το πρωτογενές πλεόνασμα 2013 χωρίς τη στήριξη των τραπεζών ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η επιβεβαίωση του πλεονάσματος ανοίγει το δρόμο για την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος τους χρέους.