Αν και η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ παραμένει προς το παρόν σε εκκρεμότητα, όπως και το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο οι διεθνείς φορείς, που εμπλέκονται στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, φαίνεται πως προς το παρόν εστιάζουν στο αποτέλεσμα των προσεχών ευρωεκλογών, καθώς θεωρούν πως σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσουν ισορροπίες που επηρεάζουν την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων πολιτικών.
«Η μόνη απρόβλεπτη παράμετρος του ελληνικού προγράμματος είναι το πολιτικό ρίσκο». Με τον τρόπο αυτό στέλεχος του Ευρωσυστήματος απαντά αναφορικά με τα ρίσκα που συνδέονται με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
«Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι δύσκολο, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως το πραγματικό ζήτημα σε επίπεδο πολιτικής είναι να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις τα επόμενα δύο χρόνια. «Είναι ξεκάθαρο ότι, όταν έχει κανείς να προωθήσει τέτοιες πολιτικές, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα για το πρόγραμμα», δήλωσε.
Πάντως, η διαφαινόμενη σύγκρουση ΔΝΤ και ΕΕ αναμένεται να εξελιχθεί από το φθινόπωρο. Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε την Κυριακή πως το ελληνικό χρέος κινείται στα επίπεδα του 175% του ΑΕΠ και είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ συμπλήρωσε πως για να επανακτήσει πλήρως η Ελλάδα την έξοδο στις αγορές πρέπει το υφιστάμενο χρέος της να μειωθεί σημαντικά και να σταματήσει να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα.
Ο Τόμσεν τόνισε συγκεκριμένα πως το ζήτημα του χρέους θα έχει κυρίαρχη θέση στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι οι στόχοι για τη βιωσιμότητα του παραμένουν οι ίδιοι. «Το πλαίσιο παραμένει το ίδιο. Υπάρχει μια σαφής συμφωνία να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα τώρα το 2014 και το 2015», είπε σχετικά.