Θετική αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, μετά και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη βελτίωση πολλών οικονομικών δεικτών, κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μία μέρα μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση το 2013 ήταν χαμηλότερη της αναμενόμενης (3,9% έναντι 4,2%), ενώ τα “δίδυμα ελλείμματα” (πρωτογενές και τρεχουσών συναλλαγών) μετατράπηκαν σε πλεονάσματα και το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχώρησε κάτω από το όριο του 3% (2,6%).
Οι ίδιοι αξιωματούχοι διαβλέπουν μία επιβράδυνση της ανεργίας, ενώ σαφώς βελτιωμένος είναι και ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν, που πλέον βρίσκεται στις 97,5 μονάδες, ενώ τον Απρίλιο του 2010 είχε φτάσει ως και στις 69,1 μονάδες.
Τονίζεται ακόμα η υψηλή βαθμολογία που συγκεντρώνει η χώρα μας στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αλλά και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, που είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Όσο για το μεγάλο πρόβλημα του χρέους, επισημαίνεται πως τα χαρακτηριστικά του έχουν βελτιωθεί, αφού η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους ανέρχεται στα 16,17 χρόνια (από 7,14 χρόνια το 2010), ενώ σημαντικά μειωμένες είναι οι δαπάνες για τόκους (3,4% του ΑΕΠ ετησίως, έναντι 7,8% του ΑΕΠ το 2011).