Για την «αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη» της Ελλάδας γράφει σήμερα το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως μόλις πριν δύο χρόνια η χώρα αναμενόταν να πτωχεύσει και να βγει από τη ζώνη του ευρώ, πυροδοτώντας πιθανώς ένα άτακτο «ξήλωμα» σε όλη τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
Σήμερα, «ύστερα από ένα σκληρό καθεστώς απολύσεων, περικοπών μισθών και μειώσεων στις κρατικές δαπάνες, τα εργοστάσια ξαναβάζουν μπρος τις μηχανές τους, οι Έλληνες αρχίζουν να αγοράζουν και πάλι αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα και η χώρα ‘φλερτάρει’ με τις αγορές. Η κυβέρνηση βλέπει το τέλος του σκληρού προγράμματος βοήθειας στα τέλη του χρόνου», αναφέρει το πρακτορείο.
Γράφει για τη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων με κάθετη μείωση του κόστους δανεισμού αλλά και για την αυριανή έξοδο στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια.
Ωστόσο, τονίζει το Reuters, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνεται λόγος για μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα.
Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει στην Ελλάδα, η ανεργία φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ και πολλοί 20άρηδες και 30άρηδες έχασαν πολύτιμα χρόνια απασχόλησης υποθηκεύοντας τις προοπτικές εργασίας και μισθού για την υπόλοιπη ζωή τους.
Οι απεργίες κατά της λιτότητας συνεχίζονται ενώ το χρέος της χώρας παραμένει στο 175% του ΑΕΠ και ο στόχος μείωσής του στο 110% έως το 2010 δύσκολα θα επιτευχθεί χωρίς ανάπτυξη, υπογραμμίζει.