Καταργείται με διάταξη, έπειτα από 20 χρόνια, το «πορτοκαλί» βιβλίο καταχώρησης νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού για 196.695 επιχειρήσεις. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, «πλέον, κανένας εργοδότης δεν χρειάζεται να τηρεί το συγκεκριμένο βιβλίο που για χρόνια αποτέλεσε αιτία σοβαρών δικαστικών διενέξεων και τριβών με τις υπηρεσίες του υπουργείου. Όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι υπηρεσίες μας για το διασταυρωτικό και ελεγκτικό έργο τους περιέχονται στην “Εργάνη”».
«Για άλλη μία φορά προωθούμε διατάξεις με σαφή στόχευση τη μείωση των διοικητικών βαρών, την απλούστευση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Επίσης, με διάταξη δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), ελεγκτικού οργάνου του ΙΚΑ, να ελέγχει όχι μόνο περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αδήλωτης. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, «διευρύνουμε το πεδίο των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ στα πρότυπα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), ενισχύουμε και εναρμονίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους στον διαρκή αγώνα της πάταξης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».
Ο κ. Βρούτσης τονίζει, επίσης, ότι «με το νέο- σαφώς ευνοϊκότερο- θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να επικαλείται καμία δικαιολογία ώστε να προβαίνει σε καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Μετά και τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες στην οποία, προσφάτως, προβήκαμε σαν υπουργείο, δείξαμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τους συνεπείς επιχειρηματίες και την νόμιμη και αξιοπρεπή εργασία».