Την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την πολιτεία και τις τράπεζες επισήμανε σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα έμποροι και βιοτέχνες σε όλη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η κρίση και η ύφεση τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, επικαλέσθηκε έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτά, το 70% των επαγγελματιών, βιοτεχνών εμπόρων παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών το δεύτερο εξάμηνο του 2013, που σε βάθος τετραετίας φθάνει στο 65% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και στο 87% για τις μικρές επιχειρήσεις.
«Εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι μας βρίσκονται ελεύθεροι-πολιορκημένοι από χρέη σε ασφαλιστικούς φορείς, στο δημόσιο και στους προμηθευτές», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε, από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι υπάρχει παντελής έλλειψη ρευστότητας, ενώ αυξάνεται ο δείκτης της αποεπένδυσης. «Τον περασμένο Ιούλιο, το 35% των ερωτηθέντων, σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, έλεγε πως δεν θα επενδύσω το επόμενο εξάμηνο, ενώ τον Φεβρουάριο στο ίδιο δείγμα το ποσοστό αυτό φθάνει στο 45%», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση ως το κύκνειο άσμα βιοτεχνών και εμπόρων, εκτιμώντας ότι, μαζί με τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν έμποροι και βιοτέχνες, μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερα λουκέτα στην αγορά.
Εκτός από το φορολογικό, το μεγάλο ζήτημα για την Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι το ασφαλιστικό, καθώς -όπως είπε- ο ασφαλιστικός φορέας του κλάδου, ο ΟΑΕΕ, βρίσκεται προ του κινδύνου της πλήρους κατάρρευσης. «Από τους 770.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, 577.000 οφείλουν, με στοιχεία του Οκτωβρίου 2013, περίπου 8 δισ. εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο», υποστήριξε. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει την αδυναμία που βρίσκονται πολλοί έμποροι και βιοτέχνες, είπε ότι περίπου 70.000 οφείλουν εισφορές μέχρι 500 ευρώ και 120.000 οφείλουν μέχρι 1.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να κεφαλαιοποιηθούν αυτές οι οφειλές, να παγώσουν, και να μεταφερθούν ως ασφαλιστικός χρόνος στο τέλος της ασφαλιστικής ζωής.
Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στον έμπορο και βιοτέχνη αν μπορεί να εξαγοράζει τον ασφαλιστικό χρόνο, διαφορετικά να παίρνει σύνταξη με τα χρόνια μείον εκείνα της κρίσης που δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές.
Ζήτησε, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης και να γίνει η άμεση θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, πανελλαδική συγκέντρωση επαγγελματιών και εμπόρων.
Ο κ. Καββαθάς πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη, με αφορμή την Παγκρήτια και Δωδεκανήσια συνάντηση των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών και Εμπόρων, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί, στον Άγιο Νικόλαο.