Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ρουμανίας (IDR) σε ξένο νόμισμα επιβεβαίώθηκε σήμερα, από το διεθνή οίκο Fitch Ratings, σε «ΒΒΒ-» και στο τοπικό νόμισμα σε «ΒΒΒ» με την προοπτική είναι σταθερή και στις δύο αξιολογήσεις.
Παράλληλα, ο Fitch Ratings επιβεβαίωσε σε «ΒΒΒ+» την «οροφή» αξιολόγησης της χώρας (country ceiling) και το βραχυπρόθεσμο δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας σε ξένο νόμισμα στο «F3».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος διευκρινίζει τους παράγοντες, οι οποίοι αντανακλούν τη σταθερή προοπτική της χώρας.
«Τα δημόσια οικονομικά είναι σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, βάσει των προτύπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95) σημείωσε πτώση στο εκτιμώμενο 2,6% του ΑΕΠ το 2013» αναφέρει, προβλέποντας ότι τη διετία 2014-2015 θα μειωθεί ελαφρώς περαιτέρω, αναγνωρίζοντας παράλληλα κάποιους ανοδικούς κινδύνους, που σχετίζονται με το γεγονός ότι το 2014 είναι εκλογικό έτος (ευρωεκλογές το β’ τρίμηνο και προεδρικές εκλογές το δ’ τρίμηνο).
Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί στο 40% του ΑΕΠ το 2014-’15 και να μειωθεί σταδιακά στη συνέχεια.
Ο Fitch Ratings επισημαίνει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ρουμανίας αυξήθηκε το 2013 με ταχύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς, σημειώνοντας πραγματική αύξηση 3,5%, με κινητήριο δύναμη την ισχυρή βιομηχανική και γεωργική παραγωγή.
Το εξωτερικό εμπόριο ήταν ο μοναδικός τομέας που καθοδήγησε την ανάπτυξη από την πλευρά της ζήτησης.
Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2013 (1,7% σε τριμηνιαία βάση, 5,2% σε ετήσια βάση) συνιστά, σύμφωνα με τον οίκο, μία καλή αφετηρία για το 2014, με την εγχώρια ζήτηση να αναμένεται πως θα έχει μεγαλύτερη συνεισφορά έναντι του 2013, λόγω και της αύξησης των επενδύσεων.
Ο Fitch Ratings αναγνωρίζει ότι η ρουμανική κυβέρνηση πρόσφατα σημείωσε πρόοδο στην πώληση των μετοχικών πακέτων σε κομβικές κρατικές επιχειρήσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι μία ισχυρότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ προϋποθέτει μία πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο οίκος αναφέρεται και στο πολιτικό τοπίο, που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στην ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας, έπειτα από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας, καθώς και τις διαφωνίες μεταξύ των μέχρι πρότινος εταίρων του κυβερνητικού Συνασπισμού Σοσιαλιστών- Φιλελευθέρων (USL), που οδήγησαν στην πρόσφατη διάλυσή του και επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχουν οι εγχώριες και εξωτερικές κρίσεις για την υπονόμευση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.
Ο Fitch εκτιμά ότι ο ρουμανικός τραπεζικός τομέας δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο ενδεχόμενων υποχρεώσεων προς το δημόσιο.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι συνολικά καλά κεφαλαιοποιημένος (ο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 ήταν στο 13,7% στο τέλος του 2013) και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε περίπου στο 100%.
Η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού εξακολουθεί να προκαλεί κάποια ανησυχία, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται στο 21,9% στο τέλος του 2013, από 18,2% στο τέλος του 2012 και 7,9% στο τέλος του 2009.