Μεγάλη πτώση σημείωσε το χρηματιστήριο στη Μόσχα, ενώ το ρούβλι έπεσε επίσης σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κριμαία.
Οι αγορές στη Ρωσία εμφανίστηκαν θορυβημένες για τις συνέπειες τις οποίες πιθανόν θα έχει η επέμβαση στην Ουκρανία, η οποία δημιουργεί τον κίνδυνο η Μόσχα να απομονωθεί και να αποστερηθεί ξένες επενδύσεις τις οποίες έχει μεγάλη ανάγκη για να ανακάμψει η ανάπτυξή της, η οποία χαρακτηρίζεται πλέον ασταθής.
Η πτώση της ισοτιμίας ώθησε τη ρωσική κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει μια απροσδόκητη αύξηση του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου στο 7% (από 5,5% ως σήμερα), με διακηρυγμένο στόχο τη διατήρηση της «χρηματοοικονομικής σταθερότητας».
Το ευρώ ξεπέρασε για πρώτη φορά το ιστορικό υψηλό των 50 ρουβλιών, φθάνοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία 1 ευρώ προς 51,20 ρούβλια. Το δολάριο ανέβηκε σε μια ισοτιμία 1 προς 37,0005 ρούβλια, φθάνοντας σε ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από την οικονομική κρίση η οποία είχε πλήξει τη Ρωσία το 2009.
Στο χρηματιστήριο της Μόσχας οι δύο βασικοί δείκτες, ο Micex και ο RTS, έκλεισαν αντίστοιχα με πτώση 10,79% και 12,01%.
Η υπέρβαση αυτών των συμβολικών και ψυχολογικών ορίων εγείρουν τον κίνδυνο να προκληθεί οικονομικό σοκ στον πληθυσμό, ο οποίος είχε απηυδήσει στο παρελθόν εξαιτίας των αλλεπάλληλων υποτιμήσεων της αξίας του νομίσματος μετά το τέλος της ΕΣΣΔ. Διατυπώνονται επίσης φόβοι ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα εκτοξευτούν στα ύψη.
Από την Κυριακή, τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν ήδη νέες μειωμένες τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, γεγονός το οποίο «είναι χαρακτηριστικό μιας ζήτησης (ξένου συναλλάγματος) σε επίπεδα που πλησιάζουν τα όρια του πανικού», υπενθύμισε η εφημερίδα Βενταμόστι.
Οι ρωσικές χρηματαγορές και το ρούβλι, που ήδη αντιμετώπιζαν αναταράξεις, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες, εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επλήγησαν επίσης από τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, ειδικά τις ανησυχίες των επενδυτών περί πτώχευσης της πρώην αυτής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Ιδίως οι ρωσικές κρατικές τράπεζες υπέστησαν βαριές ζημιές.
Όμως η κατάσταση πήρε νέες διαστάσεις κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν ενέσκηψε η απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής και των επαπειλούμενων δυτικών κυρώσεων.
Οι αγορές κατέγραφαν εξάλλου πτώση σε όλη την Ευρώπη, όπου πολλές επιχειρήσεις -ειδικά στους τομείς της αγροτοβιομηχανίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας- έχουν προχωρήσει σε μαζικές επενδύσεις στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ενθαρρυμένες από τους καλύτερους αναπτυξιακούς δείκτες σε σύγκριση με αυτούς των χωρών τους.
Ο κίνδυνος η ομάδα των οκτώ (G8) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη να αποφασίσει να απομονώσει τη Ρωσία οικονομικά και να επιβάλει κυρώσεις, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, εάν γίνει πραγματικότητα, «θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στις καθημερινές δραστηριότητες των ρωσικών τραπεζών και των ρωσικών επιχειρήσεων, ιδίως πλήττοντας τη δυνατότητά τους να εξασφαλίζουν εξωτερική χρηματοδότηση», σημείωσαν αναλυτές της τράπεζας UBS.