Στην αντεπίθεση για το θέμα της απειλούμενης με χρεοκοπία αυστριακής τράπεζας Hypo Alpe Adria πέρασε στη σημερινή ομιλία του στην αυστριακή Βουλή για την κατάσταση του πιστωτικού αυτού ιδρύματος, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, καθιστώντας υπεύθυνη την τότε τοπική κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας —όπου εδρεύει η τράπεζας— με επικεφαλής τον επί σειρά ετών τοπικό κυβερνήτη, τον (στο μεταξύ εκλιπόντα) ακροδεξιό Γεργκ Χάιντερ.
Ο Αυστριακός καγκελάριος στάθηκε επανειλημμένα στην ομιλία του στην έκτακτη ολομέλεια τις βαριές ευθύνες της τοπικής κυβέρνησης Χάιντερ, αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, καταγγέλλοντας τον τετραπλασιασμό του κύκλου εργασιών της τράπεζας στο χρονικό διάστημα 2002-2008 στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, «μια επικίνδυνη πορεία (πιστωτικής) επέκτασης με τη βοήθεια μιας ‘ανεύθυνης εγγύησης’ του ομόσπονδου κρατιδίου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα ο κ. Φάιμαν, ασκώντας κριτική στο γεγονός, όπως είπε, ότι δεν υπήρξαν δυνατότητες ελέγχου, αλλά αντ’ αυτού υπήρχε μια σειρά θριαμβολογιών από την πλευρά του κυβερνώντος στην Καρινθία Κόμματος των Ελευθέρων για την τάχα «πιο επιτυχημένη περιφερειακή τράπεζα της Ευρώπης», αντέκρουσε με δριμύτητα τις παρενοχλήσεις της ομιλίας του από τους επιγόνους του Χάιντερ στη Βουλή, με επικεφαλής τον σημερινό αρχηγό τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Το Κόμμα των Ελευθέρων είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης και τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα στην Αυστρία, έχοντας αποσπάσει ποσοστό 20,5% στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές, τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος στην Αυστρία —με τους Σοσιαλδημοκράτες— συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χωρίς να αναφέρει στην ομιλία του το ποσό που θα στοιχίσει πιθανόν στους Αυστριακούς φορολογούμενους την αναδιάρθρωση της τράπεζας, ζήτησε να υπάρξει συμμετοχή του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας σε αυτό το κόστος, καθιστώντας και ο ίδιος υπεύθυνη την τότε τοπική κυβέρνηση στο φιάσκο της τράπεζας.
Μερίδα του αυστριακού Τύπου ζητάει τις τελευταίες ημέρες να υπάρξει επιτέλους διαχείριση του σκανδάλου της τράπεζας που, όπως τονίζεται, αποτελεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη οικονομική χρεοκοπία με πολιτο-εγκληματικό παρασκήνιο στην μεταπολεμική Αυστρία.
Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, πως κατά την πολυετή περίοδο που η Καρινθία υπήρξε «προπύργιο» του Γεργκ Χάιντερ και της Ακροδεξιάς του, η Hypo Alpe Adria έπρεπε να φροντίζει για την υλοποίηση της πολιτικής «άρτος και θεάματα» του κυβερνήτη.
Και αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή ενός σταδίου για 32.000 ποδοσφαιρόφιλους που παραμένει άδειο, η ποδοσφαιρική ομάδα του —που παρά την εξαγορά της διείσδυσής της στο εθνικό πρωτάθλημα έπεσε και πάλι στο επαρχιακό— η ίδρυση αεροπορικής εταιρείας που γρήγορα πτώχευσε, η τεράστια σκηνή στη λίμνη Βέρτερζεε, που λόγω έλλειψης από μάζες επισκεπτών κατέληξε σε οίκο ανοχής, ή ακόμη η ίδρυση ομάδας και αγορά αυτοκινήτων της Φόρμουλας 1.
Γεγονός είναι εξάλλου, κατά τους ίδιους αναλυτές πως μετά το θάνατο του Χάιντερ (τραυματίστηκε θανάσιμα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε οδηγώντας ο ίδιος με υπερβολική ταχύτητα σε κατάσταση μέθης, τον Οκτώβριο του 2008) πέρα από την αναγκαστική κρατικοποίηση της τράπεζας δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή.
Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, όπως επισημαίνουν, εγκυμονούσε τον κίνδυνο να εξελιχθεί η Hypo Alpe Adria σε ευρωπαϊκή έκδοση της χρεοκοπίας της αμερικάνικης Λίμαν Μπράδερς που παρέσυρε σχεδόν στην καταστροφή την παγκόσμια οικονομία και στη βαριά κρίση που βιώνει έως σήμερα.
Το ερώτημα που οι ίδιοι προβάλουν είναι, κατά πόσο ο Γεργκ Χάιντερ στη χειραγώγηση της τράπεζας, είχε τη συγκάλυψη του τότε κυβερνητικού εταίρου του στην αυστριακή δεξιά-ακροδεξιά ομοσπονδιακή κυβέρνηση (2000-2006), του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, καθώς ήδη το 2012 ο πρώην αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος στην Καρινθία στο διάστημα 2000-2004, Γκέοργκ Βούρμιτσερ, είχε καταθέσει πως από τον Σιούσελ τού ασκείτο πίεση να “υπακούει” στον τοπικό κυβερνήτη Χάιντερ. Όταν ο Βούρμιτσερ αρνήθηκε να στηρίξει απόφαση του Χάιντερ για ένα ομόλογο της τράπεζας, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο Σιούσελ τον καθαίρεσε.