Οι τιμές του χρυσού σήμερα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν οκτώ ετών, ενώ οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραφαν απώλειες εν μέσω ενδείξεων για αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Τις ανησυχίες για τις προοπτικές μιας οικονομικής ανάκαμψης τροφοδοτούν τα στοιχεία που έδειξαν ότι πολλές αμερικανικές Πολιτείες καταγράφουν αριθμό-ρεκόρ στα κρούσματα και οι νεκροί στη Λατινική Αμερική ξεπέρασαν τις 100.000, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απαγορεύσει την είσοδο Αμερικανών ταξιδιωτών στην ΕΕ λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, θέτοντας τη χώρα στην ίδια κατηγορία με τη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα χρειαστεί πολύ καιρό για να ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας και ότι μια σειρά από ισχυρά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες δεν είναι απαραίτητα καλός οδηγός για την ανάκαμψη.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή δασμών σε εξαγωγές ύψους 3,1 δισεκ. δολαρίων από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο σημείωμα που εξέδωσε το γραφείο του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR).
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου οδήγησαν την τιμή spot του χρυσού σε άνοδο κατά 0,6% στα 1.777,53 δολάρια η ουγγιά, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012 στα 1.779,06 δολάρια.
Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραφαν πτώση 0,4%, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί κατά 1,6% και να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.
Οι τιμές πετρελαίου κατέγραφαν πτώση καθώς τα επίπεδα-ρεκόρ των αποθεμάτων και οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιστάθμισαν τη στήριξη που προσέφερε το σταδιακό ‘άνοιγμα’ οικονομιών σε όλο τον κόσμο. Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε νωρίτερα πτώση 1% στα 42,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) υποχώρησε κατά 1,4% στα 39,81 δολάρια το βαρέλι.