Μια νέα ιδέα θα πρέπει να δοκιμάσουν ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με τη δημιουργία ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, τη γενναιοδωρία.
Αυτό υποστηρίζει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters, George Hay. Ευρωζώνη και ΔΝΤ συζητούν το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν παραδέχονται ότι θα ήταν καλύτερο ένα απλό haircut στο χρέος.
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «μπαλώματα» τις προτάσεις για μείωση επιτοκίων και επιμηκύνσεων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι πιστωτές της χώρας δεν θα έπρεπε να περιορίζονται σε «πενταροδεκάρες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
εδομένου ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, επί τάπητος βρίσκεται η πρόταση για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης, η επιμήκυνση της ωρίμανσης των τίτλων από τα 30 στα 50 χρόνια και ένα νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ.
«Αυτό ακούγεται γενναιόδωρο», αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters. Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι είναι κρίσιμο σημείο εάν αυτό το σχέδιο θα παράσχει μια ελάφρυνση χρέους ύψους 3 με 4% του ΑΕΠ που χρειάζεται η Ελλάδα, επιπλέον των δικών της προσπαθειών, για να μειωθεί το χρέος από επίπεδα άνω του 170% του ΑΕΠ, στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020.
«Εάν η λύση φανεί πειστική, η ελπίδα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται και πάλι στα ελληνικά ομόλογα», σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι πιστώτριες χώρες έχουν στο μυαλό τους και τις ευρωεκλογές του Μαϊου, οι οποίες δεν αποκλείεται να να ευνοήσουν τους ευρωσκεπτικιστές, και για αυτό το λόγο εξακολουθούν να ζητούν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, δεν επιθυμούν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο, να ζητήσουν αντίστοιχες υποχωρήσεις.
Πάντως, οι Έλληνες αισθάνονται ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, εν μέσω σκληρής λιτότητας, «αξίζει» κάποιες παραχωρήσεις.
Όπως σημειώνεται, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη άμεσου μονομερούς haircut στο ελληνικό χρέος.
Αν το χρέος «ξεφύγει» τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης,
Η εναλλακτική στη γενναιότητα ίσως είναι περισσότερος μακροπρόθεσμος «πόνος», καταλήγει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.