Έπειτα από τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη προσαρμόστηκε μέσω ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενόμενου στη «βουτιά» που προκάλεσε ο κορονοϊός, σε υψηλό επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με αιχμή αυτές που επηρεάζονται περισσότερο από την πορεία της οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 1,4%, καθώς οι ευαίσθητοι στον οικονομικό κύκλο τομείς – όπως των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών εταιρειών – εκτινάχθηκαν από 2% έως 3,5%. Ο δείκτης μετοχών της Ευρωζώνης Stoxxe σημείωνε κέρδη 1,8% καθώς ο δείκτης PMI της εταιρείας IHS Markit έδειξε ότι η μεγαλύτερη ιστορικά πτώση της δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών τον Απρίλιο, λόγω της πανδημίας, περιορίσθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο καθώς άνοιγαν ξανά επιχειρήσεις μετά από εβδομάδες καραντίνας.
Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωνε άνοδο κατά 2,3%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 ενισχυόταν κατά 1,6% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,9% μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία. Έπειτα από μία ανάκαμψη άνω του 35% από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου, ο Stoxx 600 κινείτο αμφίπλευρα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη της οικονομίας παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας στις οικονομίες από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επενδυτές ανακουφίστηκαν και από την υποχώρηση του συμβούλου για το εμπόριο του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, από προηγούμενες δηλώσεις του ότι έχει «τερματιστεί» η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και την επιβεβαίωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η εμπορική συμφωνία είναι σε πλήρη ισχύ.