Εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Όχι μόνο χρήματα για την Ελλάδα» δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας στον υπότιτλο: «Το Βερολίνο επιδιώκει μια άλλη πορεία- και προ παντός να παράσχει μελλοντικά ενεργό στήριξη για την ανασύνταξη της χώρας».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προβλέψεις που εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές και δε θα χρειάζεται πλέον νέες συμφωνίες για την οικονομική της διάσωση.
Στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα εάν και κατά πόσον οι Έλληνες θα κατορθώσουν να βγουν από τον μηχανισμό διάσωσης, όπως συνέβη με τους Ιρλανδούς και τους Ισπανούς και να επιστρέψουν σε κανονικές συνθήκες. Η απάντηση που δίνει, είναι ότι αυτές τις ημέρες, δια στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες, ενώ μερικές μόλις εβδομάδες προ των ευρωεκλογών έρχεται στη δημοσιότητα έκθεση του γερμανικού Υπουργείου των Οικονομικών που κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ενός πρόσθετου, τρίτου πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Το θέμα αυτό είχε τεθεί αρχικά από τον κ. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2013, ωστόσο εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη αναφορά, είναι το πλαίσιο στο οποίο το Βερολίνο επιθυμεί να κινηθεί μελλοντικά, και αυτό αφορά την παροχή στήριξης στη χώρα για την ανασυγκρότησή της, αντί της διαρκούς χρηματοδότησης με δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ακριβής διατύπωση στο έγγραφο είναι ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί μόνο με χρήματα» και δεδομένου ότι οι Έλληνες δεν είναι σε θέση μόνοι τους να επιτύχουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται μια «αλλαγή υποδείγματος» στην ακολουθούμενη πολιτική διάσωσης με μετατόπιση του κέντρου βάρους από την ποσοτική στην ποιοτική διάσταση. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στην πρόθεση του Βερολίνου να μην περιοριστεί στη συγκρότηση κάποιου αναπτυξιακού ταμείου, αλλά να αναπτύξει εντατικότερη δραστηριότητα σε ζητήματα που άπτονται περιφερειακών ταμείων ή ελληνογερμανικής συνέργειας σε ζητήματα που σχετίζονται με τους νέους και πρωτίστως, στην ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης.
Οι συντάκτες της εν λόγω έκθεσης εισηγούνται την εντατικοποίηση συνεργασιών τέτοιου είδους με διαρκή αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους.
Το δημοσίευμα κλείνει με την επισήμανση ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους, αλλά για την περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί τελικώς, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις, όπως η απόφαση για την παροχή ενός τρίτου πακέτου οικονομικής στήριξης για την Αθήνα.