Σημάδια αργής αλλά σταθερής ανάκαμψης σημειώνονται στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα για πρώτη φορά εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, η Ισπανία φαίνεται να εγκαταλείπει την ύφεση και η Γερμανία έχει να επιδείξει μεταξύ των άλλων μιαν εύρωστη αγορά εργασίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, με τίτλο «Καλοί οιωνοί για την ευρωζώνη».
Βέβαια η ανάκαμψη δεν έχει σταθεροποιηθεί όπως δείχνουν τα ποσοστά ανεργίας στις χώρες με κρίση. «Η οικονομική συγκυρία αναζωογονείται» δηλώνει ο Μπεν Μέι, από τον οίκο αναλύσεων Capital Economics. «Βέβαια, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία ο ρυθμός ανάπτυξης μοιάζει αναιμικός», προσθέτει. Για το 2014 το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα «τρέξει» κατά 1% στην ευρωζώνη, ενώ αντίθετα στον αγγλοσαξονικό χώρο θα φτάσει το 2%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα καλά νέα ήρθαν και από την Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά και στην ανάπτυξη κάτι δείχνει να κινείται. Όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα κινηθεί στο οριακό 0,6% μετά από έκτη συνεχή χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Το ερευνητικό ίδρυμα ΙΟΒΕ θεωρεί πολύ πιθανό να μειωθεί και το ποσοστό ανεργίας από το 27,3% στο 26%.
Αλλά και η ισπανική οικονομία μετά από μακρά περίοδο «παγετώνων» αρχίζει και πάλι να «θερμαίνεται». Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% για δεύτερη συνεχή φορά. «Αφήσαμε την ύφεση πίσω μας», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκουίντος. Βέβαια το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στέκεται εμπόδιο στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι έπεσε κάπως τέλος του 2013 για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, παραμένει πολύ υψηλό. «Έχουμε ακόμη ένα δρόμο μπροστά μας γεμάτο εμπόδια», παραδέχεται ο ισπανός υπουργός Οικονομικών.
Αδιαμφισβήτητη ατμομηχανή της ανάπτυξης παραμένει η Γερμανία με συνεχιζόμενη μείωση των ανέργων «που σημαίνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται πιο γοργά από ό,τι θα περίμεναν ορισμένοι», υποστηρίζει ο Χόλγκερ Ζάντε, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Nordea. «Η χαμηλή ανεργία και ο μικρός πληθωρισμός στηρίζουν την κατανάλωση, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα είναι τόσο καλό, όσο ποτέ άλλοτε από τα μέσα του 2011».