Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπορεί να εξέλθει από την παγίδα του χρέους και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο κούρεμα στο ελληνικό χρέος διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας πάντως πως το θέμα ενός νέου haircut παραμένει ταμπού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να περιμένουν την αξιολόγησης της τρόικα για να απελευθερώσουν την επόμενη δόση προς την Ελλάδα, τη στιγμή που η τρόικα περιμένει από την Ελλάδα αξιόπιστα στοιχεία για να ανάψει το δικό της πράσινο φως.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, τα στοιχεία που λαμβάνει η τρόικα από την Αθήνα είναι συχνά αντικρουόμενα.
Για παράδειγμα, αναφέρει η Deutsche Welle, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει συχνά το επιχείρημα του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 691 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά.
Το «εικονικό» όμως αυτό πλεόνασμα, όπως σχολιάζουν αναλυτές, επιτεύχθηκε επειδή τις τελευταίες εβδομάδες του 2013 η Αθήνα απλώς δεν πλήρωνε τις οφειλές της.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος όμως είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές την άνοιξη.
Και αυτό είναι κάτι που θέλει πάση θυσία να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να απαλλαγεί και από την τρόικα.
Αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα, σχολιάζουν ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο δυσβάσταχτο βάρος του χρέους της.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε περαιτέρω μετά το κούρεμα του 2012, φθάνοντας πρόσφατα το 175 % του ΑΕΠ.
Κατά το πρώτο κούρεμα η Ελλάδα απαλλάχθηκε από χρέη ύψους 110 δισ. ευρώ που όφειλε σε ιδιώτες πιστωτές.
Σήμερα όμως το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται σε δημόσια χέρια και στην ΕΚΤ.