Η Γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ έκανε άλλο ένα βήμα σήμερα για να γίνει μέλος της ως σήμερα αποτελούμενης αποκλειστικά και μόνο από άνδρες Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό της.
Ο διορισμός της Λαουτενσλέγκερ —που υπηρετεί στη θέση της αντιπροέδρου της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, από το 2011— στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του ΕΚ: η 49χρονη εξασφάλισε 443 ψήφους υπέρ της, έναντι 47 κατά, ενώ καταγράφηκαν επίσης 47 αποχές. Ωστόσο η απόφαση της ολομέλειας έχει κατά βάση συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Η Λαουτενσλέγκερ αναμένεται να διαδεχθεί τον, επίσης Γερμανό, Γεργκ Άσμουσεν στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία λαμβάνει αποφάσεις καθημερινά.
Το 2012, η ευρωβουλή είχε αρχίσει μια εκστρατεία για τον διορισμό μιας γυναίκας στην εξαμελή Εκτελεστική Επιτροπή. Είχε προκαλέσει αίσθηση τότε η απόφαση των μελών της να απορρίψουν τον διορισμό του κεντρικού τραπεζίτη του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς, διότι δεν είχε καν ληφθεί υπόψη η πιθανότητα του διορισμού μιας γυναίκας.
«Ο διορισμός μιας γυναίκας με τα απαραίτητα προσόντα και την εμπειρία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού», δήλωσε η Σάρον Μπόουλς, μέλος του ΕΚ, η οποία προεδρεύει της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ, καλωσορίζοντας το αποτέλεσμα.
Η επιτροπή της οποίας προεδρεύει η Μπόουλς είχε εγκρίνει τον διορισμό της Λαουτενσλέγκερ την Δευτέρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ψηφοφορία στην ολομέλεια.
Ο διορισμός της Λαουτενσλέγκερ —για 8ετή θητεία— απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ έπειτα από διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης. Πάντως διπλωμάτες δηλώνουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Η Λαουτενσλέγκερ, αρμόδια για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Μπούντεσμπανκ, θεωρήθηκε η κυριότερη υποψήφια αφού ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα ότι ο Άσμουσεν αναλαμβάνει μια θέση στην κυβέρνηση στο Βερολίνο. Ο Άσμουσεν, πατέρας δύο παιδιών, επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή.
Η Λαουτενσλέγκερ, ερωτηθείσα σχετικά με τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών της ΕΚΤ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της ταχείας λήψης αποφάσεων, εκφράζοντας μια άποψη που συνάδει με αυτή που έχουν εκφέρει οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί: το ΕΚ, η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο—και η γερμανική κυβέρνηση. Αναφερόμενη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τάχθηκε υπέρ της ορθοδοξίας της προάσπισης της σταθερότητας των τιμών, ενώ επισήμανε πως η διατήρηση των επιτοκίων τόσο χαμηλά για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα δεν είναι «μια επιλογή δίχως κινδύνους».