Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει πως η ευρωζώνη θα προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους μέσα στο 2014, αλλά η μόνη πραγματική λύση για το ελληνικό χρέος είναι η ανάπτυξη αναφέρει σε άρθρο του το Reuters.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ιδανική λύση για την Ελλάδα θα ήταν η διαγραφή ενός μέρους του χρέους των 240 δισ. ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και η ευρωζώνη πως δεν προτίθεται να το κάνει.
Αντίθετα οι Έλληνες αξιωματούχοι επιθυμούν έναν συνδυασμό από τρία μέτρα: Τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μια ανακούφιση στη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Επισημαίνεται δε, ότι αν η Eurostat παραδώσει μια θετική έκθεση τον Απρίλιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την υπόθεση της Ελλάδας στις αρχές Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου.
Ο στόχος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ ως το 2020. Όμως, με τη διαγραφή χρέους να μην περιλαμβάνεται στις επιλογές της ευρωζώνης, οποιαδήποτε ανακούφιση θα είναι ανεπαίσθητη, τονίζει το πρακτορείο.
Μια άλλη επιλογή είναι να μειωθεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, επισημαίνει το Reuters και υπογραμμίζει πως η μεγαλύτερη συμβολή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προέλθει από μια επιμήκυνση των δανείων.
Τα δάνεια έχουν ήδη επιμηκυνθεί στα 30 έτη, ενώ η Ελλάδα έχει περίοδο χάριτος 10 ετών για περίπου τα τρία τέταρτα των δανείων που έχει λάβει. Εφόσον τα δάνεια επιμηκυνθούν στα 50 έτη, μια ιδέα την οποία έριξε πέρυσι στο τραπέζι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, το ετήσιο κόστος για την αποπληρωμή των τόκων θα υποχωρήσει σημαντικά.