Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι επιφυλακτικές απέναντι στη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από τον κορονοϊό ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή διότι διαφορετικά διακινδυνεύουν να καταστήσουν δυσκολότερη την έξοδο από την κρίση.

«Είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών χωρών να συμμετάσχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία… αν δεν υπάρξει αυτή η ώθηση, κανένας δεν θα μπορέσει να βγει απ’ αυτό», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λεμέρ αναμένει δύσκολες συζητήσεις με ορισμένα κράτη-μέλη για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ από τον κορονοϊό

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι αναμένει δύσκολες συζητήσεις με ορισμένες χώρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, μία ημέρα μετά την παρουσίαση της πρότασης Γαλλίας-Γερμανίας.

Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι «μια αποφασιστική συμφωνία, αλλά μένει να πεισθούν άλλα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα τέσσερις χώρες: η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία», δήλωσε ο Λεμέρ σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση.

«Θα είναι ένα δύσκολο κομμάτι, δεν πρέπει να το κρύψουμε αυτό», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, σημείωσε ο υπουργός.

«Έχουμε λίγες ημέρες για να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις… με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία – το οποίο, θα το ξαναπώ, θα είναι δύσκολο – στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», δήλωσε ο Λεμέρ.

Η Γαλλία θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το σχέδιο για να «αναβαθμίσει τα νοσοκομεία» και να στηρίξει τους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση, δήλωσε ο Λεμέρ, ο οποίος θεωρεί αυτή τη γαλλογερμανική συμφωνία «ιστορική».

«Σε διψήφια ποσοστά ο ρυθμός συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας»

Εν τω μεταξύ το γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο DIHK ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό εντός ενός εύρους διψήφιων ποσοστών φέτος λόγω της κρίσης του κορονοϊού, μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη σε σχέση με την εκτίμηση της κυβέρνησης.

«Φέτος, και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε, θα δούμε μια ιστορική οικονομική κάμψη», δήλωσε ο πρόεδρος του DIHK Έρικ Σβάιτζερ, παρουσιάζοντας την τελευταία έρευνα του επιμελητηρίου.

Η εκτίμηση του DIHK για βουτιά της οικονομίας με ρυθμό εντός ενός εύρος διψήφιων ποσοστών έρχεται σε σύγκριση με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση-ρεκόρ της τάξης του -6,3% το 2020.