Φρέσκο χρήμα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 15 δισ. ευρώ, αναμένεται να πέσει τους επόμενους μήνες στην αγορά από την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα.
Με το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων και την άρση των περιοριστικών μέτρων τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ενεργοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν στην παροχή του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης, ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά υπό ομαλότερες συνθήκες οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και ενάμιση μήνα.
Πρόκειται για ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία με πολύ χαμηλά επιτόκια, είτε απευθείας από το κράτος ή από τις τράπεζες, συνδυαστικά με δημόσια προγράμματα επιδότησης τόκων ή εγγυοδοτικά. Η ρευστότητα αυτή είναι επιπρόσθετη της τρίμηνης επιδότησης για τα υφιστάμενα ενήμερα δάνεια που δικαιούνται όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.
Έτσι, με το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο με το δεύτερο κύκλο του Ιουνίου θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, τη δράση ύψους 2 δισ. ευρώ για διετή επιδότηση τόκων κατά 100% σε νέες χορηγήσεις, το νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να δοθούν με μόχλευση δάνεια ως 7 δισ. ευρώ, αλλά και με τα απευθείας ανοίγματα των τραπεζών στους πελάτες τους, εκτιμάται ότι το νέο χρήμα θα ανέλθει σε επίπεδα μεταξύ 12 δισ. και 15 δισ. ευρώ εφέτος.
Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ειδικά όσων υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς και τους επικεφαλής των τραπεζών, Χρήστο Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλειο Ψάλτη (Alpha Bank), Φ. Καραβία(Eurobank), Παύλο Μυλωνά (Εθνική Τράπεζα).
Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν και οι νέες επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάσχεση της ύφεσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών και ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων μερών ώστε η ρευστότητα να διοχετευθεί το ταχύτερο στις επιχειρήσεις.
Η ενίσχυση της ρευστότητας θεωρείται ζωτικής σημασίας ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να σταθούν όρθιες στην επόμενη ημέρα της πανδημία και διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.