Η οποιαδήποτε απόφαση για την ανανέωση ή αντικατάσταση των ειδικών ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες για την αγορά από το Ελληνικό Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών τους θα συνεπάγεται και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας το 2014, που έχει εκτιμηθεί στα 4,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τονίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, διασφαλίζοντας την ροή της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την χώρα που είναι εκτός αγορών σε πείσμα εκείνων που υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα «δεν βγαίνει». Εστιάζουν δε στο γεγονός ότι εγκρίθηκε από το Eurogroup της 17ης Δεκεμβρίου 2013 η καταβολή της υπολειπόμενης δόσης από το τρίτο τρίμηνο 2013 ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία της τρόικα με την Ελληνική Κυβέρνηση για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της κρατικής εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Ακόμη, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank υπογραμμίζει πως η Κυβέρνηση πέτυχε την ψήφιση από τη Βουλή και των δύο σημαντικών νόμων για τον νέο φόρο ακινήτων και για την εκλογίκευση του νομοθετικού καθεστώτος για τους πλειστηριασμούς και αναμένει τώρα την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί και αυτή η αξιολόγηση έως την 27η Ιανουαρίου 2014.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha για την ολοκλήρωσή της αξιολόγησης τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ ο τρόπος επίλυσης των σημαντικών εκκρεμοτήτων που ακόμη παραμένουν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό:
α) Από την τελική εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2013 και από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα καταγραφεί στη χρονιά που φεύγει, καθώς και από την πορεία υλοποίησης του Προϋπολογισμού 2014 στους πρώτους μήνες του 2014.
β) Από τις προοπτικές, που θα διαμορφωθούν ήδη από τους πρώτους μήνες του 2014, για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας στο έτος που έρχεται και από το 2015 και μετά.
Όπως υπογραμμίζουν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα καταβληθεί και η δόση του Δεκεμβρίου 2013, των 4,9 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ από το ESM και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), με την οποία θα καλυφθεί η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας από ομόλογα κυρίως έναντι Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών ύψους 2,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014.
Στη συνέχεια για το πρώτο τρίμηνο 2014 έχει προγραμματιστεί η εκταμίευση δόσεων ύψους 9,2 δισ. ευρώ ( 5,7 δισ. ευρώ από το ESM και 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) για να καλυφθούν οι συσσωρευμένες λήξεις ομολόγων τον Μάιο 2014 ύψους 9,2 δισ. ευρώ (4,1 δισ. ευρώ έναντι κυρίως Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, 4,4 δισ. ευρώ έναντι των ειδικών ομολόγων με τα οποία αγοράστηκαν το 2009 από το Δημόσιο οι προνομιούχες μετοχές από τις Τράπεζες και 0,7 δισ. ευρώ έναντι του ΔΝΤ).
«Η οποιαδήποτε απόφαση για την ανανέωση ή αντικατάσταση των ειδικών ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες για την αγορά από το Ελληνικό Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών τους θα συνεπάγεται και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας το 2014, που έχει εκτιμηθεί στα 4,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Αυτό βέβαια θα συμβεί αν ο Προϋπολογισμός 2014 υλοποιηθεί με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ και αν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ανέλθουν πράγματι στα προγραμματισμένο ύψος των 3,5 δισ. ευρώ», τονίζεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.