«Από το καλοκαίρι, υπάρχει πυρετός επενδύσεων στην Ισπανία», υποστηρίζει ο Χοσέ Λουίς Ρουίθ, ένας ανεξάρτητος σύμβουλος για πωλήσεις ακινήτων.
«Υπάρχουν δεκάδες επενδυτικά ταμεία όλων των μεγάλων χωρών, όπως των Αμερικανών, των Γερμανών και των Βρετανών, που επικεντρώνονται στην Ισπανία», λέει.
Το κτίριο ABC Serrano φιλοξενούσε την έδρα της εφημερίδα ABC, μιας από τις κύριες συντηρητικές εφημερίδες της χώρας.
«Με τα χρόνια έχει πια παλιώσει, αλλά η θέση του είναι μοναδική», εξηγεί ο Τιερί Ζιλιέν, πρόεδρος του IBA Capital Partners, του επενδυτικού ταμείου που αγόρασε το κτίριο.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα έχουν επιστρέψει στην Ισπανία στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από την κρίση των ακινήτων του 2008.
Το 2013 διπλασιάσθηκαν και έφθασαν τα τέσσερα δισεκ. ευρώ, χάρη στους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας ακινήτων CBRE, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λος Άντζελες.
Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, καθώς και από πλούσιους ιδιώτες επενδυτές της Λατινικής Αμερικής.
«Πολλοί επενδυτές, κυρίως ξένοι, επιστρέφουν στην αγορά ή μπαίνουν για πρώτη φορά σ’ αυτή και αυτό προκαλεί μια μικρή διόρθωση των τιμών», εξηγεί ο Μικέλ Μάρκο-Γκαρντόκι, ο διευθυντής της CBRE που είναι αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις.
Αφού κατέγραψαν μια πτώση 37% κατά μέσο όρο από τα μέσα του 2007, οι τιμές των ακινήτων στην Ισπανία αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2010 κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Οι τιμές των καινούριων και των παλιών κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,7% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός ξένων, Γάλλων, Βέλγων, Ολλανδών, Άγγλων, Γερμανών, και τελευταία Ρώσων, που επιθυμούν να διαθέτουν εδώ ένα σπίτι για τη σύνταξή τους ή για να έχουν μια δεύτερη κατοικία», εξηγεί ο Μικέλ Μάρκο-Γκαρντόκι.
Μαροκινοί της μεσαίας τάξης αγοράζουν σπίτια στη Μάλαγα και “οι Γάλλοι αγοράζουν σαν τρελοί στην Κόστα Μπράβα”, τη βορειοανατολική ακτή της χώρας, προσαυξάνει ο Φερνάντο Εντσινάρ, ένας από τους ιδρυτές του Idealista, του πρώτου στην Ισπανία ιντερνετικού ιστότοπου με αγγελίες για ακίνητα.
Ένα άλλο τυπικό προφίλ αγοραστή είναι αυτό της «ρωσίδας χήρας», η οποία εγκαθίσταται με τα παιδιά της όσο ο σύζυγος συνεχίζει να εργάζεται στη Ρωσία, προσθέτει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, ο αριθμός των σπιτιών που πουλήθηκαν στην Ισπανία από τον Οκτώβριο του 2012 ως το Σεπτέμβριο του 2013, αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η βελτίωση αυτή διαφημίζεται απ’ αυτούς που θέλουν να βλέπουν μια ανάκαμψη στην Ισπανία, η οποία βγήκε διστακτικά το τρίτο φετινό τρίμηνο από δύο χρόνια ύφεσης. Όμως οι επαγγελματίες του τομέα παραμένουν επιφυλακτικοί.
Οι τράπεζες, ορισμένες από τις οποίες χρειάσθηκαν μια ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 41,3 δισεκ. ευρώ, συγκεντρώνουν ένα ποσοστό επισφαλών δανείων που φτάνει το 13% και το οποίο αποτελεί απόλυτο ρεκόρ τα 50 τελευταία χρόνια.
Μεγάλο μέρος των πιστώσεων αυτών έχουν δοθεί σε εργολάβους και ιδιώτες οι οποίοι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να τα αποπληρώσουν. Εξάλλου οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους ακίνητα τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν.
Η άνοδος της τιμής της κατοικίας είναι «κάτι θετικό, προφανώς», υπογραμμίζει ο Κάρλος Φερέρ-Μπονσόμς, ο διευθυντής στη Μαδρίτη του διεθνούς ομίλου Jones Lang LaSalle.
«Ταυτοχρόνως οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει”, τη στιγμή που “έχουμε παράλληλα πληροφορίες οι οποίες μας λένε το αντίθετο, όπως ο χρόνος που θα χρειαστεί ο τραπεζικός τομέας για να απαλλαγεί από το απόθεμά του» σε ακίνητα, συνεχίζει.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοικίες παραμένουν απούλητες στην αγορά, σύμφωνα με τον Φερνάντο Εντσινάρ, ο οποίος αμφιβάλλει πως θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα σταθερή ανάκαμψη στον τομέα.
«Με δεδομένη την κατάσταση της Ισπανίας, οι ξένες επενδύσεις είναι η μόνη σωτηρία μας. Διότι φαίνεται πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να βγούμε απ’ αυτή την κατάσταση μόνοι μας», λέει ο Ρουίθ.