Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει και το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας το οποίο θα ενσωματώνει διευκολύνσεις και φορολογικές ανάσες για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στα σκαριά θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται κλιμακωτά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές και τα λεφτά (πόροι από το ΕΣΠΑ και το κοινοτικό πρόγραμμα SURE) που θα έρθουν από την Ευρώπη.
Ο φάκελος με τις νέες φοροελαφρύνσεις έχει ήδη αποσταλεί στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να ενημερώνει αναλυτικά τους θεσμούς για τις επόμενες κινήσεις και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.
Στο Eurogroup του Ιουνίου η κυβέρνηση θα ξαναβάλει στο τραπέζι την πρόταση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs), αφού πρόκειται για ένα ποσό που της εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 4,2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Τούτο βέβαια προϋποθέτει συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν πια τόσο αρνητικοί με αυτή την προοπτική.
Στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σενάρια μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις είτε για το 2020 είτε για το 2021. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, τους επόμενους μήνες. Οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν ακόμα και τον Οκτώβριο καθώς τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από τις φετινές δηλώσεις στα οποία ενσωματώνεται η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος εξοφλούνται για τις επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο διαπιστώσει πως υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να «γράψει τη ζημιά» στον φετινό προϋπολογισμό, έχει το περιθώριο να το κάνει ακόμα και τον Οκτώβριο καθώς ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εξοφλείται έως το τέλος του έτους. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πάντα και η επιλογή του 2021 όταν το αναμενόμενο είναι ότι οι ζημιές θα δίνουν βροντερό παρών στις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων για τα φετινά εισοδήματα.
Στο φάκελο των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνεται ακόμη η μείωση του ΦΠΑ στο 12% από 13% για την εστίαση προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος ο όποιος θα ανοίξει την 1η Ιουνίου αλλά και οι ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση κατά 40% των ενοικίων. Οι παρεμβάσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα αφορούν στο φόρο εισοδήματος και θα φανούν το 2021 με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Στο μεταξύ, για μια ακόμα χρονιά, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν πρόκειται να υποβληθεί καθώς η κατάσταση στην οικονομία σε όλο τον κόσμο μοιάζει με κινούμενη άμμο και καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ασφαλής σε ορίζοντα τετραετίας που καλύπτει το Μεσοπρόθεσμο. Με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας , με πολλά ερωτηματικά και εναλλακτικά σενάρια επιχειρείται να διαμορφωθούν όσο το δυνατό πιο αξιόπιστες προβλέψεις για το 2020 και το 2021 .