«Αμερικανοποίηση» της ευρωπαϊκής οικονομίας βλέπουν οι New York Times. Με άρθρο της, η γνωστή εφημερίδα στέκεται στην απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση του βασικού μισθού προκειμένου να στηρίξει την παραπάνω θέση. Το άρθρο έχει τίτλο «Η αμερικανοποιημένη εργασιακή πολιτική επεκτείνεται στην Ευρώπη».

Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται στη λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση» προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να ανακτήσει την χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Όπως είναι φυσικό, η εφημερίδα στέκεται κυρίως στα παραδείγματα των χωρών που πλήττονται χειρότερα από την κρίση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το 2008 1,9 εκ. Πορτογάλοι βρίσκονταν υπό την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 300.000. Η Ισπανία έχει περιορίσει επίσης τα εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις και έχει επεκτείνει τα όρια της ημιαπασχόλησης. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν παγώσει τον κατώτατο μισθό, ενώ η Ελλάδα τον έχει μειώσει κατά το ένα τέταρτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση» που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «δεμένες στο ευρώ και χωρίς τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός τους για την στήριξη των εξαγωγών, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου, προέβησαν συστηματικά στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους. Η στρατηγική αυτή, που υποστηρίχθηκε κυρίως από την Άγγελα Μέρκελ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λιγότερο από το ΔΝΤ, κρίνεται ως η μόνη αξιόπιστη για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάκτηση της φερεγγυότητας. Οι εν λόγω πολιτικές κινήσεις μεταβάλλουν ωστόσο ριζικά τη φύση της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

«Η ταχύτητα των αλλαγών ήταν ιδιαίτερα γρήγορη», λέει ο Raymond Torres, επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. «Σε ό,τι μπορώ να πω, αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογραμμίζει.

Το άρθρο συνεχίζει, εστιάζοντας στις επιδράσεις των αλλαγών αυτό στο ευρωπαϊκό «κοινωνικό συμβόλαιο».

«Έχει μια καταστρεπτική επίδραση στην κοινωνική συνοχή και μια τεράστια επίδραση στην ανισότητα» επισημαίνει ο καθηγητής οικονομικών Jean-Paul Fitoussi.« Η ευημερία έχει μειωθεί σε όλη την Ευρώπη. Ένα σύμπτωμα είναι η άνοδος των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων ».

Άλλοι οικονομολόγοι επισημαίνουν οι «πολιτικές απορρύθμισης» επεκτείνονται σαν ντόμινο από τη μία χώρα στην άλλη, ενώ σημειώνουν ότι «θα είναι δύσκολη μια επαναθέσπιση των συλλογικών συμβάσεων και του κράτους πρόνοιας μετά την κατάργησή τους. Η αμερικανοποίηση ωστόσο της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιβαίνει στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών».