Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή πως για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ για την απασχόληση παρουσιάζουν αύξηση τον μήνα Οκτώβριο.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την «αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία κ.α.».
Ο υπουργός τόνισε ότι η πολύ θετική εξέλιξη παρατηρήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά τον Σεπτέμβριο και συνδέεται άρρηκτα με την επιβολή του υψηλού προστίμου για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.
Ενημέρωσε, παράλληλα, ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως την 31η Οκτωβρίου ανήλθαν σε των 5,9 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτίμησε δε, πως ειδικώς στον τομέα του Τουρισμού, από τη νέα σεζόν θα παρατηρηθεί περαιτέρω συμμόρφωση των επιχειρηματιών στο μέτρο της ασφάλισης, με αποτέλεσμα περισσότερα έσοδα για το ΙΚΑ.
Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως κινείται με ταχύτητα για να βελτιωθούν οι εισπρακτικές δυνάμεις του ασφαλιστικού συστήματος, εξήγησε πως δεν θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία και ανακοίνωσε την κατάθεση, αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, άλλου νομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση.
Προανήγγειλε, ωστόσο, την κατάθεση δύο υπουργικών τροπολογιών με τις οποίες «κλείνει το παράθυρο μέσα από το οποίο γινόταν η εισφοροδιαφυγή», βελτιώνεται η υφιστάμενη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων και ενισχύονται οι ελεγκτικούς μηχανισμούς του ασφαλιστικού συστήματος.
Ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί
Με δεδομένη τη σχετική παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι δεν χρειάζονται νέους υπάλληλους οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται ήδη προσλήψεις, ενώ όσον αφορά το τμήμα της ελεγκτικής διαδικασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο έχει ήδη 800 άτομα, εκσυγχρονίζεται περαιτέρω ώστε να επιτυγχάνονται στοχευμένοι έλεγχοι.
Αναφορικά με το ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι, με τη νέα διαδικασία (το σύστημα ΑΤΛΑΣ) που απαντά στις μεγάλες καθυστερήσεις των συντάξεων, λύνεται οριστικά το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα του 2014, περίπου οι μισοί Έλληνες θα βλέπουν στον υπολογιστή τους το ασφαλιστικό τους βιογραφικό και, στα μέσα του 2015, σχεδόν όλοι.
«Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση απονομής σύνταξης είναι απλώς μια τυπική διαδικασία και εκτύπωση ενός εγγράφου που μπορεί να το κάνει ο πολίτης από το σπίτι του και να πάει στον ασφαλιστικό του φορέα για να πάρει τη σύνταξή του, με τη συνταξιοδοτική πράξη» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.
Επισήμανε δε, ότι απαιτούνται περίπου 18 μήνες για να υλοποιηθεί το μεγάλο εγχείρημα, αφού πρώτα θα περάσουν, ηλεκτρονικά, στο σύστημα 144 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες και θα γίνει χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, με τη συνδρομή των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ή ΗΔΙΚΑ.
«Η ολοκλήρωσή του θα πάει το ασφαλιστικό σύστημα σε άλλη εποχή» υπογράμμισε ο υπουργός και προανήγγειλε ότι από τη λειτουργία του ΑΤΛΑ θα απελευθερωθούν εκατοντάδες υπάλληλοι, που σήμερα ασχολούνται με τους φακέλους, οι οποίοι θα κατευθυνθούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Προσθέτοντας στα λεγόμενα του κ. Βρούτση, ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου ενημέρωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία του διαγωνισμού για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 60 αυτοκίνητα. Την Πέμπτη, περνάει από την Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών και, στη συνέχεια, απομένει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τέλος, ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στάση τους απέναντι στο νομοθέτημα και τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, ιδιαιτέρως δε χαιρέτισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι ψηφίζει πολλά άρθρα, επισημαίνοντας πως πρόκειται για θετικό βήμα, συνολικά για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά στα ταμεία και αν δεν εξευρεθούν «ζεστές εισφορές», το σύστημα θα καταρρεύσει.
« Θα αναγκαστείτε να κάνετε δραστικές περικοπές, γιατί τα ταμεία δεν έχουν χρήματα για συντάξεις και αυτό δεν είναι λαϊκισμός» είπε.
«Διαφωνώ κάθετα μαζί σας» απάντησε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας πως οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικότατα το 2014, όπως έγινε παρά τις κινδυνολογίες και το 2012 και το 2013.
Ανέφερε δε, ότι το 2013 η ετήσια δαπάνη για συντάξεις θα κλείσει στα 28,3 δισ. ευρώ, ενώ τέλος, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν σε διάλογο συνολικά για το ασφαλιστικό, με συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι «ρητορίες», όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε.