Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει τη στήριξή της στην έκδοση ευρωομολόγου για να βοηθήσει το μπλοκ να αντιμετωπίσει τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο από την επιδημία του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Εξετάζουμε όλα τα εργαλεία και οτιδήποτε βοηθά θα χρησιμοποιηθεί», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk. «Αυτό αφορά επίσης τα κορονο-ομόλογα, εάν βοηθούν και εάν είναι σωστά δομημένα, θα χρησιμοποιηθούν».
Τα σχόλια της προέδρου της Κομισιόν, η οποία ανήκει στο Συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, που από καιρό αντιτάσσεται στην κοινή ανάληψη χρέους μαζί με υπερχρεωμένα μέλη της ΕΕ όπως η Ιταλία, αποτελεί ένδειξη ότι αρχίζει να δημιουργείται συναίνεση για ένα τέτοιο βήμα.
Ο Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, της χώρας που έχει χάσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές από την πανδημία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε, ζήτησε να εκδοθούν ειδικά «κορονο-ομόλογα» για να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες για την υγεία και τα οικονομικά προγράμματα διάσωσης.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, αντιτάχθηκε στην έκδοση ευρωομόλογου στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που οδήγησε το ευρώ στο χείλος της κατάρρευσης, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερωτηθείσα για την πρόταση του Κόντε για τα ομόλογα, η Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη με υψηλότερο χρέος θα πρέπει να έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο για να λάβουν μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Το ίδιο ισχύει για τους κανόνες για το χρέους –τους χαλαρώνουμε ούτως ώστε τα κράτη να έχουν κάθε ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν οικονομικούς πόρους. Εξετάζουμε τα πάντα –οτιδήποτε που βοηθά στην κρίση θα χρησιμοποιηθεί, διότι θα στηρίξουμε την οικονομία μας, χωρίς ίσως και αλλά».
Ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σήμερα ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) – το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης – θα είναι ο πλέον κατάλληλος φορέας για να εκδώσει τα «κορονο-ομόλογα» που χρειάζονται για να χρηματοδοτηθούν τα έκτακτα μέτρα.
Τα ομόλογα «είναι εργαλεία της αγοράς και πρέπει να προωθούνται από χρηματοπιστωτικούς φορείς. Ο πιο κατάλληλος για αυτό είναι ο ESM», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RAI Radio 1. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση αλλά «οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν».
Η ιδέα ενός «κορονο-ομολόγου» από τον ESM έχει επίσης τη στήριξη κάποιων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πηγή χθες στο Reuters.