Τον προϋπολογισμό του 2014 ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με αυτόν, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 1,8%. Στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να κινηθεί ο ετήσιος τιμάριθμος αλλά και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις 116 ψήφους των βουλευτών του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» και του φιλελεύθερου «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ). Οι 76 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του GERB, ψήφισαν «κατά», ενώ η εθνικιστές του Ατάκα δήλωσαν «αποχή».

Από το βήμα της Βουλής, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «εφικτό».

Μιλώντας νωρίτερα στο «Βουλγαρικό Οικονομικό Φόρουμ», στο οποίο παίρνουν μέρος Βούλγαροι και ξένοι οικονομολόγοι, αναλυτές και επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα αισθανθεί πολύ γρήγορα τα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και από τα αποφασιστικά μέτρα της κυβέρνησης για εξομάλυνση της επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, εντός των νόμιμων προθεσμιών.

Ο κ. Ορεσάρσκι εξέφρασε εκ νέου τη βούληση της κυβέρνησής του για δραστικά μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της απάτης με το ΦΠΑ στις ενδοκοινοτικές εμπορικές συναλλαγές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ δήλωσε στη Βουλή, ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι ο πλέον κοινωνικός τα τελευταία δέκα χρόνια, επειδή προβλέπει σημαντική αύξηση των πόρων για τη δημόσια υγεία και την παιδεία, όπως και ειδικό αναπτυξιακό ταμείο για τις περιφέρειες, μεγαλύτερες συντάξεις και παιδικά επιδόματα κ.λπ.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι ο προϋπολογισμός δεν εγγυάται ούτε ανάπτυξη, ούτε σταθερότητα και εγκυμονεί κίνδυνο για δραστική αύξηση της ανεργίας, ο κ. Στανίσεφ αναρωτήθηκε «ποιος σπατάλησε τέσσερα δισεκατομμύρια λέβα από το απόθεμα του Δημοσίου, ενώ αύξησε το δημόσιο χρέος με άλλα τόσα» για να απαντήσει:

«Ο (πρώην πρωθυπουργός) Μπόικο Μπορίσοφ και ο (πρώην υπουργός Οικονομικών) Συμεών Ντιάνκοφ, οι οποίοι έκλεψαν άλλο 1,4 δισ. από το σύστημα δημόσιας Υγείας».