Έκδηλη είναι η ανησυχία στον κλάδο της γούνας με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού έξω από τα σύνορα της Κίνας.
Το βράδυ της Κυριακής (23/2) έκλεισε τις πύλες της μια από τις πιο διάσημες Εκθέσεις Γούνας Mifur 2020 που γίνεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου συνήθως συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» του παγκόσμιου εμπορίου.
Στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου συμμετείχαν 32 επιχειρήσεις από την Καστοριά και τη Σιάτιστα μαζί με τους συνεργάτες τους τα λεγόμενα εργαστήρια που έχουν πάντα μαζί τους και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας, Δημήτριος Κοσμίδης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνολικά «έχουμε 300 έως 350 ανθρώπους που αυτή την ώρα προσπαθούν να αναχωρήσουν από την Ιταλία με προορισμό την Ελλάδα ή άλλες κατευθύνσεις ανάλογα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που υπάρχουν».
Ανέφερε ότι «η έκθεση δεν πήγε καθόλου καλά, είχε λιγοστούς επισκέπτες, οι παραγγελίες και οι δουλειές που κλείστηκαν παρουσιάζουν μια κάμψη που αγγίζει το 70%» σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, άρα οι επιπτώσεις τ είναι σημαντικές για τον κλάδο.
Ο κ. Κοσμίδης, υπενθύμισε ότι ένα μήνα πριν η αντίστοιχη έκθεση γίνεται στο Χονγκ Χονγκ και θεωρείται ως η μεγαλύτερη του κόσμου αναβλήθηκε εξαιτίας του νέου ιού της γρίπης, ενώ την ίδια τύχη είχαν και δύο δημοπρασίες γουνοδερμάτων στο Δημοπρατήριο της Κοπεγχάγης και επειδή γίνονται στην αρχή του της χρονιάς θεωρούνται δημοπρασίες – «πιλότος» για την πορεία του κλάδου.
Η απουσία της Κίνας από τις εμπορικές εκθέσεις και τις δημοπρασίες έχει δημιουργήσει σημαντική καθίζηση στον κλάδο αφού σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός δερμάτων που φτάνει στο 85% της παγκόσμιας παραγωγής.
Είναι και η χώρα που διακινεί, ενώ την ίδια στιγμή εμπορεύεται, ως τελικό προϊόν σε μεγάλο μέρος από τις παραπάνω ποσότητες δερμάτων. «Όταν δεν έρχονται οι Κινέζοι στις δημοπρασίες τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα είναι κατά 85% λιγότερα από πέρσι» σημειώνει ο κ. Κοσμίδης και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει ολική καθίζηση του γούνας για μας είναι καταστροφή».
Ο κ. Κοσμίδης εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την δυνατότητα των επιχειρήσεων του κλάδου το επόμενο διάστημα να συμμετέχουν σε εμπορικές πράξεις, αφού – όπως έκανε γνωστό – δυο δημοπρασίες που ήταν να γίνουν τον Μάρτιο στην Φιλανδία έχουν αναβληθεί για τον Απρίλιο και κανείς δεν γνωρίζει στο τέλος αν θα γίνουν. «Αυτό σημαίνει ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μας δεν θα έχουν πρώτη ύλη για να δουλέψουν και αυτό είναι ότι χειρότερο για τον κλάδο μας».
Ως προς τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που έχει προγραμματιστεί από τις 7-10 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Καστοριάς, δήλωσε ότι αυτό που γνωρίζει μέχρι στιγμής είναι ότι «η Έκθεση θα γίνει κανονικά». Η γούνα είναι ένα από τα προϊόντα που η Ελλάδα εξάγει σε μεγάλες ποσότητες στην Κίνα.