Δυσβάσταχτο είναι το κόστος για τη ΔΕΗ, αλλά και για τους καταναλωτές, όπως αυτό προκύπτει από την απόφαση της διαιτησίας για την υπόθεση της Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Πρόκειται για εξέλιξη, που -σύμφωνα με την επιχείρηση- την αναγκάζει να πουλά με ζημία κάτω του κόστους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις και προβολές, που έχουν ήδη κάνει στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, είναι πως στα ταμεία της θα μπαίνουν 60 εκατ. ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο, ενώ δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί πλήρως ο λογαριασμός από την αναδρομική εφαρμογή της απόφασης, που με βεβαιότητα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Χαλκοκονδύλη, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση και θα εξετάσει κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών-καταναλωτών της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή πλήττει
1. Το ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει -μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία- το 55% της επιχείρησης
2. Τους ιδιώτες μετόχους, οι οποίοι έχουν βάλει τα χρήματα τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας
3. Πάνω από όλα, όμως, όλους τους καταναλωτές, καθώς – εάν δεν αλλάξει – αυτοί θα είναι, που θα κληθούν να καλύψουν το σημαντικό επιπλέον κόστος, αφού αυτό θα οδηγήσει μαθηματικά σε αύξηση των τιμολογίων.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη συγκυρία για τα οικονομικά της επιχείρησης, μετά και το πλήγμα, που έχει ήδη δεχθεί λόγω των χιλιάδων απλήρωτων λογαριασμών την τελευταία διετία, από τότε δηλαδή που το χαράτσι των ακινήτων πληρώνεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως υποστηρίζουν στη ΔΕΗ: «Η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξε να αγνοήσει τα επίσημα δημοσιευμένα και ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, προκειμένου να υπολογίσει το κόστος της ενέργειας που πωλείται στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και βασίστηκε – κατά τρόπο απολύτως αδικαιολόγητο, δυσεξήγητο και εσφαλμένο – σχεδόν αποκλειστικά στις εκτιμήσεις που κάνει η ίδια η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
Ως αποτέλεσμα, η τιμή που επέλεξε να επιδικάσει η πλειοψηφία οδηγεί κατ ουσία σε τιμή ανάλογη με αυτή της Σύμβασης με την PECHINEY, η οποία είναι μάλιστα χαμηλότερη από αυτήν για την οποία η χώρα το 2011 καταδικάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ».