Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε τις τέσσερις προτεραιότητες που θα στηριχθεί η πολιτική του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ρευστότητας και τον έλεγχο της αγοράς.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και για τη νεανική επιχειρηματικότητας αλλά κι για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων. Μάλιστα ο υπουργός αναφέρθηκε στο κίνημα των νέων επιχειρηματιών που είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στο οποίο θα εισφερθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.
Εντός των επόμενων ημερών, μετά και την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναμένεται να υπογραφούν οι γραπτές δεσμεύσεις από τις τράπεζες για τη διοχέτευση στην αγορά του 30% από τις εγγυήσεις που τους έχουν εκχωρηθεί από το δημόσιο.
Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εγγύηση του δημοσίου ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων.
Ο υπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά τις πολυεθνικές να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών διότι όπως είπε υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην αγορά μας υπερτιμολογούνται προϊόντα μέχρι και 30% από ότι πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός τόνισε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και θα υπάρξουν δράσεις για την υπέρβαση της κρίσης με την αναμόρφωσή του στις αρχές του 2011.
Τέλος, προανήγγειλε την ίδρυση Ταμείου Εξωστρέφειας η μορφή του οποίου θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς ενώ αντίστοιχος διάλογος θα γίνει και για άλλους εξαγωγικούς φορείς όπως είναι ο ΟΠΕ κλπ.
Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαρίδη αλλά και οι επιχειρηματίες που μίλησαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και στα αντικίνητρα που δημιουργεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία.