«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, το κύριο είναι να σωθεί η ΛΑΡΚΟ ολόκληρη και όχι μόνο τμήματά της διχοτομημένα ή τριχοτομημένα», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της σχετικής του ομιλία του στη Βουλή, για να προσθέσει πως «αυτήν την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεπουληθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο ή ξένο, αυτήν τη στιγμή οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι στον δρόμο, διεκδικώντας τη δουλειά και τη ζωή τους».
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ «κατάπτυστη» και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της, υπογραμμίζοντας ότι «η μόνη σοβαρή, η μόνη συνετή πράξη που έχει να κάνει η Βουλή είναι να αποσύρει αμέσως αυτή την τροπολογία που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της χώρας».
Είπε ότι η εταιρεία ανήκει στους εργάτες και στον ελληνικό λαό, ενώ αναφέρθηκε και στα «ψέματα των εκάστοτε κυβερνώντων, ιδιοκτητών και παρατρεχάμενων της εξουσίας, που διορίζουν τα επιτελεία για να χρεοκοπήσουν τη ΛΑΡΚΟ και να τη δώσουν ως φιλέτο σε ξένα ή εγχώρια funds οικονομικών άνομων συμφερόντων».
«Όλοι αυτοί οι λακέδες, γιατί δεν χωράει λιγότερη κουβέντα από αυτό, καθυβρίζουν τις οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών εργατών της ΛΑΡΚΟ που έπεσαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Να στηριχτεί εδώ και τώρα η ΛΑΡΚΟ»
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι τους μέσους όρους μισθολογικού κόστους «που πασάρετε στα φιλικά σας κανάλια, σε δημοσιογράφους, τους βγάζετε όχι από αυτούς που είναι στη παραγωγή, αλλά μετρώντας και τους δικούς σας βαστάζους». Και συμπλήρωσε: «Πάνω από 80% των εργαζομένων παίρνει από 900-1.200 ευρώ σε συνθήκες τραγικές».
Επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις για τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, της χώρας και του λαού και πρόσθεσε ότι «Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι στην ίδια ρότα και της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και του ξεπουλήματός της», ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια, υπό τη μορφή ρητορικού ερωτήματος, σε συγκεκριμένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εταιρεία.
«Το ΚΚΕ, συμπαραστεκόμενο στον δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, ζητά να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία. Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος στην Ε.Ε. με 1.200 εργαζόμενους. Μόνο μια λύση υπάρχει: Να στηριχτεί εδώ και τώρα, να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο, να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα όλων, χωρίς εξαίρεση, των εργαζομένων», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Και πρόσθεσε: «Από αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 25%, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης».
«Συνεχίζεται γ αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων»
Στη συνέχεια της ομιλίας του χαρακτήρισε ως «δωράκια στο κεφάλαιο» τις τροπολογίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την επέκταση παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών «από 50 χρόνια που είναι σήμερα με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, σε 60 για να κάνετε πιο ελκυστική την εκποίηση».
Είπε ότι με την τροπολογία για τον Σκαραμαγκά «πέρα από την έκταση των Ναυπηγείων, δίνετε πακέτο για αποκλειστική χρήση και τον προβλήτα Νο 4 και τη ζώνη του αιγιαλού».
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τις «τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του συνολικού συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενώ δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των 830 εργαζομένων».
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συνέπειες της πορείας ιδιωτικοποίησης δεν περιορίζονται μόνο στην αφαίρεση σταθερών θέσεων εργασίας, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά αφορούν και την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τον προσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής, πρόβλημα που εντείνεται στα πλαίσια των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπως δείχνει και το παράδειγμα των Ναυπηγείων Σύρου που αξιοποιούνται ήδη ως βάση των ΗΠΑ και με τη δυνατότητα να φτιάχνονται εκεί πολεμικά πλοία του Ισραήλ».
Τόνισε, δε, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις νέες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε ακόμα στο «πανωπροίκι» που δίνει η τροπολογία και αφορά μια έκταση 220 στρεμμάτων που διεκδικείται εδώ και χρόνια από τον λαό της Δυτικής Αθήνας, και όπου σήμερα είναι εγκατεστημένη η δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά. «Και αυτή η τροπολογία, όπως και η τροπολογία για τα λιμάνια, αποδεικνύει ότι η ΝΔ συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων: Στον μεν Σκαραμαγκά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε τους όρους και το πακέτο για να προχωρήσει η παραχώρηση και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα δε λιμάνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην παραχώρηση για 50 χρόνια και τώρα η ΝΔ επεκτείνει αυτή τη παραχώρηση στα 60 χρόνια», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
«Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην τσιμπήσουν σε παλιά και νέα διλήμματα, ενάντια τόσο στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όσο και των λιμανιών. Να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σύγχρονα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και των υποδομών της, των λιμανιών με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης για να ικανοποιούνται πραγματικά οι λαϊκές ανάγκες. Να αποδοθεί ο Προβλήτας 4 και ο αιγιαλός προς όφελος του λαού της Δυτικής Αθήνας», τόνισε.
Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι αυτές οι εξελίξεις φέρουν στο προσκήνιο την αντίφαση μεταξύ των δυνατοτήτων της χώρας να αναπτύξει επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμες για την ευημερία του λαού και την υπονόμευση ή παραχώρηση των δυνατοτήτων αυτών είτε προς εκμετάλλευση, είτε προς κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο.
Καταληκτικά στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος σημείωσε: «Η λύση στην αντίφαση αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ έτσι ώστε εταιρείες στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία να γίνουν πραγματικά λαϊκή περιουσία, καθώς μόνο έτσι θα τεθούν πραγματικά στην υπηρεσία των εργαζομένων και της ανάπτυξης της χώρας που θα έχει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες»..